Κ.Καραγκούνης: Θα γίνουν περαιτέρω παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο «Δυτικά Fm 92,8» και την εκπομπή «Πίσω από τις γραμμές» παραχώρησε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ Κ. Καραγκούνης μιλώντας για την εικόνα της κυβέρνησης, τα τρέχοντα θέματα της επικαιρότητας, αλλά και για τα ζητήματα της Αιτωλοακαρνανίας.

Ο βουλευτής της ΝΔ κάνοντας μια αποτίμηση του κυβερνητικού έργου τη διετία που πέρασε και σημειώνοντας πως θέλει να βλέπει το… ποτήρι μισογεμάτο, εκτίμησε ότι «η κυβέρνηση τα έχει πάει καλά και αυτό αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις.

Όπως κι αν τις μελετήσει κανείς υπάρχει μια μεγάλη πολιτική κυριαρχία του Κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ και ταυτόχρονα υπάρχει μια στασιμότητα της αντιπολίτευσης, κάτι που δεν συμβαίνει πουθενά στην Ευρώπη. Οπότε υπάρχει μια μεγάλη εμπιστοσύνη των πολιτών στην κυβέρνηση, γιατί έχει αντιμετωπίσει με επιτυχία τα ζητήματα της πανδημίας, της οικονομίας, αλλά και τα εθνικά θέματα».

Ο Κ. Καραγκούνης κάνοντας αυτή την αποτίμηση σημείωσε ότι «δεν ήταν μια εύκολη περίοδος για καμία χώρα στον κόσμο, διότι οι προκλήσεις ήταν τεράστιες». Ωστόσο πρόσθεσε ότι «προφανώς αυτή την περίοδο υπήρξαν και αδυναμίες και προβλήματα» και παραδέχθηκε ότι ένα από αυτά ήταν οι καταστροφικές πυρκαγιές, όπου «φάνηκαν και εγγενείς αδυναμίες πολλών ετών».

Ο Κ. Καραγκούνης εκτίμησε πάντως ότι η επόμενη περίοδος θα είναι δύσκολη και στα ζητήματα της οικονομίας. «Βλέπουμε ένα πληθωρισμό που χτυπά όλη την Ευρώπη και όλες οι οικονομίες θα πιεστούν πολύ» είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Καραγκούνης.

«Χρειάζεται επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων»
Η κυβέρνηση πλασάρει την οικονομία ως το ισχυρό χαρτί της, τις μεταρρυθμίσεις και το φιλοεπενδυτικό της προφίλ, μολοταύτα η Ελλάδα βρίσκεται, για παράδειγμα, «κολλημένη» στη 79η θέση του Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας.

«Υπάρχουν εγγενείς αδυναμίες πολλών ετών και χρειάζεται μια επανάσταση μεταρρυθμίσεων και επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων» σημείωσε ο Κ. Καραγκούνης προσθέτοντας ότι «είναι στα θετικά η ψηφιακή μεταρρύθμιση που γίνεται και βοηθά πάρα πολύ στις επενδύσεις, όπως και οι αλλαγές που γίνονται στον εργασιακό χώρο, για να υπάρξει και ένας ανταγωνισμός με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Χώρες, πρώην κομμουνιστικές έχουν εφαρμόσει πολύ δυναμικά φιλελεύθερα μοντέλα και κατάφεραν, όπως η Ρουμανία, να τριπλασιάσουν το ΑΕΠ τους και να έχουν χαμηλή ανεργία. Η Ευρώπη σε αυτά τα ζητήματα είναι σε κάποια σημεία πιο συντηρητική, υπάρχει ένας μεγαλύτερος υπερπροστατευτισμός καλώς σε ορισμένα σημεία –γιατί πρέπει να προστατεύεται και ο εργαζόμενος- κακώς σε κάποια άλλα και αυτό δημιουργεί ένα θέμα.

Υπάρχει όμως και ένας ανταγωνισμός που είναι παγκόσμιος και στην Ελλάδα θέλουμε να δημιουργήσουμε δουλειές… Δεν είναι δυνατόν χώρες όπως είναι η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Ελλάδα να έχουμε ανεργία πάνω από 15%, είναι ανεπίτρεπτο αυτό».

«Εκλογές στο τέλος της τετραετίας, η οικονομία πηγαίνει καλά»
«Ο Μητσοτάκης δεν θα πάει σε πρόωρες εκλογές» απάντησε ο Κ. Καραγκούνης σχετικά με το αν παρά τις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού αλλάξουν οι σχεδιασμοί από το τερματισμό της δημοσιονομικής και νομισματικής χαλάρωσης της Ε.Ε. εντός του 2022.

«Ο Πρωθυπουργός διαθέτει μια ισχυρή κοινοβουλευτική ομάδα πράγμα που είναι πάρα πολύ σημαντικό και έχει απέναντί του μια αξιωματική αντιπολίτευση, που δεν μπορεί να σταθεί στα ποσοστά που είχε στις προηγούμενες εκλογές. Η κυβέρνηση έχει δείξει αξιοπιστία και θα τηρήσει τη δέσμευσή της για εκλογές στο τέλος της τετραετίας» είπε ο Κ. Καραγκούνης.

Ωστόσο, εκτίμησε ότι «η οικονομία πηγαίνει καλά, ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2021 θα είναι πάνω από 5,9%, άρα η χώρα δημοσιονομικό «τράτο» και έχει τη δυνατότητα να δανειστεί με πολύ χαμηλά επιτόκια. Έτσι όλα συντείνουν να γίνουν οι εκλογές στο τέλος της τετραετίας».

«Περαιτέρω παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας»

Πρόκληση χαρακτήρισε ο Κ. Καραγκούνης την αντιμετώπιση του κύματος των ανατιμήσεων, που τροφοδοτείται από την αύξηση του κόστους της ενέργειας. Υπογράμμισε ότι μια πρώτη απάντηση δόθηκε από τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, ωστόσο καθώς «τρέχουν» και οι επιπτώσεις της πανδημίας, αλλά και οι πληθωριστικές τάσεις, τόνισε ότι «θα είναι στοίχημα να μπουν γρήγορα στην αγορά τα χρήματα του Ταμείου Ανάπτυξης».

«Πιστεύω χωρίς να θέλω να προαναγγείλω τίποτα, ότι θα γίνουν περαιτέρω παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ανακοινώθηκε ήδη η παρέμβαση στο πετρέλαιο θέρμανσης και στους λογαριασμούς του ρεύματος. Έχουν γίνει ανακοινώσεις στη ΔΕΘ για μείωση της φορολογίας και εισφορών και θα αξιολογήσουμε πως χτυπά το κύμα της ακρίβειας την οικονομία, για να γίνουν περαιτέρω παρεμβάσεις, αν χρειαστεί» ανέφερε ο Κ. Καραγκούνης.

«Αμαύρωσε την εικόνα η ΜΕΘ Αγρινίου, αλλά έχουμε ένα καταπληκτικό ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό»
Ένα από σημαντικότερα ζητήματα που απασχόλησαν την τοπική κοινωνία το προηγούμενο διάστημα ήταν αυτό του Νοσοκομείου Αγρινίου και την ΜΕΘ. «Δυστυχώς ζήσαμε κάποιες άσχημες στιγμές, που αμαυρώσαν την εικόνα, με τα όσα συνέβησαν στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγρινίου, όμως η μεγάλη εικόνα είναι ότι έχουμε ένα καταπληκτικό ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και στα δύο νοσοκομεία της Αιτωλοακαρνανίας.

Υπάρχουν βέβαια κάποιες εγγενείς αδυναμίες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποτιμηθεί το έργο αυτών των ανθρώπων» σχολίασε ο Κ. Καραγκούνης, ενώ σε σχέση με τις ελλείψεις που θα παρουσιαστούν μετά το μέτρο της αναστολής των ανεμβολίαστων υγειονομικών, υπογράμμισε ότι το Υπουργείο Υγείας κάνει συντονισμένες ενέργειες για να καλυφθούν τα κενά που θα δημιουργηθούν.

Μετά τις εφημερίες στο Κ.Υ. Κατούνας και ασθενοφόρο στο Κ.Υ Χαλκιόπουλου
Υπάρχουν και άλλες όμως δημόσιες δομές υγείας στην Αιτωλοακαρνανία και ο Κ. Καραγκούνης στάθηκε στο γεγονός ότι μετά από χρόνια επανέρχεται σε εφημερίες το Κέντρο Υγείας Κατούνας, ενώ αποκάλυψε ότι με παρέμβαση της 6ης ΥΠΕ τις επόμενες ημέρες θα παραδοθεί στο Κέντρο Υγείας Χαλκιόπουλου ένα νέο ασθενοφόρο, που θα καλύψει τις ανάγκες μιας πολύ μεγάλης περιοχής.

Αξιοσημείωτη ήταν η επισήμανση του Κ. Καραγκούνη πως θα πρέπει να δοθούν οικονομικά και φορολογικά κίνητρα στους γιατρούς να παραμείνουν στη χώρα και να καλύψουν κενές θέσεις στο σύστημα υγείας, κάτι που ήδη συζητούν τα Υπουργεία Υγείας και Οικονομικών.

«Επιμένω στο αυτόνομο Πανεπιστήμιο»
Αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις του Υπουργείου Παιδείας και το ζήτημα των πανεπιστημιακών Τμημάτων της Αιτωλοακαρνανίας ο Κ. Καραγκούνης εκτίμησε ότι «είναι μια κατάφορη αδικία για την οποία φέρουν ευθύνες όλες οι κυβερνήσεις». «Δημιουργήσαμε ένα αυτόνομο Πανεπιστήμιο, αλλά αντί να ενισχυθεί, άρχισε μια αποψίλωση από καθηγητές γιατί υπήρχαν συμφέροντα δεξιά και αριστερά και από άλλες περιοχές.

Επιμένω ότι πρέπει να τεθεί το ζήτημα του αυτόνομου Πανεπιστημίου, είναι μια πρόταση που αξίζει να την πολεμήσουμε. Λύση δεν πρόκειται να βρεθεί ποτέ, αν δεν έχουμε την αυτονομία, που πρέπει να έχουμε» τόνισε χαρακτηριστικά.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Δημοσίευση: sinidisi.gr