Βιογραφικό

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ

Αναπληρωτής Τομεάρχης Δικαιοσύνης ΝΔ

 

Ο κ. Κωνσταντίνος Καραγκούνης γεννήθηκε το 1975 και είναι υιός του αείμνηστου Ανδρέα Καραγκούνη και της Παναγιώτας Χριστοδούλου.

  • Ακαδημαϊκά Επιτεύγματα

Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του  Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Παρακολούθησε stage μαθημάτων Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου και Ευρωπαϊκού Συγκριτικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Francois Rabelais de Tours,  κι είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου του Πανεπιστημίου του Λονδίνου UEL, από το οποίο αποφοίτησε με άριστα με ειδίκευση στον τομέα του Διεθνούς Δικαίου. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, ειδικευόμενος στον τομέα της Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Παρακολούθησε το Πρόγραμμα Σπουδών «Global Change Agents Executive Εducation Program» του Πανεπιστημίου του Harvard το 2011 και έγινε πρόσφατα υποψήφιος Διδάκτωρ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με κεντρικό θέμα τη Σύχρονη Προσέγγιση της Ηγεσίας. Είναι Δικηγόρος Αθηνών.

Το έτος 2005 εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις στην 114 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας.

  • Πολιτική Καριέρα

Έχει ασχοληθεί με την πολιτική από πολύ μικρή ηλικία και έχει διατελέσει μέλος της ONNEΔ – τη νεολαία του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας – όπως και της ΔΑΠ – τη φοιτητική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας.

Εξελέγη για πρώτη φορά Βουλευτής το 2009. Επανεκλέχθηκε έκτοτε, το Μάιο του 2012, τον Ιούνιο του 2012, τον Ιανουάριο του 2015 και πιο πρόσφατα το Σεπτέμβριο του 2015.

Στις 21 Ιουνίου 2012 διορίστηκε Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου του Αντώνη Σαμαρά. Κατά τη διάρκεια της θητείας του- κατείχε τη θέση για ένα έτος- λειτούργησε καθοριστικά για να ψηφιστεί το πρώτο νομοσχέδιο που απαγορεύει το φυλετικό, θρησκευτικό, εθνικιστικό και ομοφοβικό διαχωρισμό στην Ελλάδα. Στο εν λόγω νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και η τιμωρία για Άρνηση του Ολοκαυτώματος, όπως και τιμωρία για ναζιστικό χαιρετισμό. Υπηρέτησε επίσης, ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας για περίπου έξι μήνες.

Στις 26 Ιουνίου 2015 διορίστηκε Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Κατά την παραμονή του σε αυτή τη θέση, ήρθε αντιμέτωπος με τις πλέον κρίσιμες και ιστορικές στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας, όπως το δημοψήφισμα για τη διάσωση της χώρας και η επιβολή ελέγχων κίνησης τραπεζικών κεφαλαίων. Αποχώρησε από αυτή θέση όταν αποφασίστηκε ότι θα διενεργηθούν οι εκλογές για την εκλογή του νέου Προέδρου του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Καραγκούνης υπηρέτησε ως Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Ισραήλ. Από τη θέση αυτή ήταν σε θέση να διπλασιάσει σχεδόν τον αριθμό των ενεργών μελών σε περίπου 70.  Επισκέφθηκε επίσης τις ΗΠΑ το Μάρτιο του 2014, όπου και απευθύνθηκε σε ένα πλήθος 300 ατόμων κατά τη διάρκεια συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε από τη Ελληνο-Ισραηλινή Συμμαχία του Κογκρέσου, υπό την κοινή προεδρία του Μέλους του Κογκρέσου Gus Bilirakis και Ted Deutch.  Έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια και συναντήσεις του Friends of Europe και του ΕΛΚ ώς Μέλος των Νέων Βουλευτών της Ευρώπης.

Ο κ. Καραγκούνης είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά.