Καραγκούνης:Η δικαιοσύνη οφείλει να αυτορυθμίζεται & να αυτοδιοικείται

Στην επίσημη έναρξη εργασιών της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των διοικητικών δικαστών , παρέστη ως εκπρόσωπος του pροέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Κωνσταντίνος Καραγκούνης.

Ο κος Καραγκούνης επεσήμανε τις ανακοινώσεις πρωην υπουργών δικαιοσύνης
που είχαν χαρακτήρα παρέμβασης στο έργο των δικαστών και μάλιστα με μια επιθετικότητα,
ενώ ξεκαθάρισε ότι στον πυρήνα της πολιτικής της ΝΔ βρίσκεται η άποψη ότι η Δικαιοσύνη οφείλει να πορεύεται ανεξάρτητα και ειδικά στα οργανωτικά της θέματα, οφείλει πραγματικά να αυτορυθμίζεται και να αυτοδιοικείται.

Συνέχισε σημειώνοντας ότι σε εποχές κρίσεις το κράτος προκειμένου να υπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον οδηγείται πολλές φορές σε υπερβολές όπως για παράδειγμα, όταν προσπαθεί να εισπράξει φόρους και να πατάξει τη φοροδιαφυγή. Τα διοικητικα δικαστήρια τελικά θεράπευσαν παράλογες νομοθεσίες που καθιέρωναν ατελείωτες και αυθαίρετες επιμηκύνσεις των παραγράφων που γελοιοποιούν το κράτος δικαίου και τραυματίζουν την οικονομία.
Και βέβαια δεν είναι μόνο τα θέματα της φορολογίας, είναι και τα θέματα του περιβάλλοντος,είναι και τα θέματα της μετανάστευσης, είναι και τα θέματα της κοινωνικής ασφάλισης.
Είναι τελικά όλο το πλέγμα σχέσεων κράτους-πολίτη. Και με την έννοια αυτή, η διοικητική δικαιοσύνη αποτελεί ένα καίριο θεσμό της ίδιας της Δημοκρατίας.

Ο κος Καραγκούνης μετέφερε ότι το μήνυμα της Νέας Δημοκρατίας προς τους δικαστές είναι ότι οφείλουν να παραμείνουν ποιοτικοί και ανεξάρτητοι δικαστές . Γιατί ατυχώς ο λαϊκισμός στον οποίο καμιά φορά υποκύπτουν οι κυβερνήσεις και σίγουρα η παρούσα κυβέρνηση κάνει για πονηρούς σκοπούς τους Δικαστές εύκολους στόχους. Σε αυτό το λαϊκισμό θα πρέπει να πούμε όχι και να πούμε ότι όπως σε όλα τα ευνομούμενα κράτη της Δύσης οι Δικαστές θα πρέπει να έχουν πλήρη λειτουργική και πλήρη οικονομική ανεξαρτησία. Επανέλαβε αυτό που επισήμανε και η ΝΔ στη συζήτηση της αναθεώρησης ότι πρέπει να περιοριστεί και εν τέλει να αποσυνδεθεί η εκτελεστική εξουσία από την αρμοδιότητα να αποφασίζει για την ηγεσία της Δικαιοσύνης.

Δημοσίευση: parapolitika.gr