Κώστας Καραγκούνης: Θα είναι γεμάτοι προκλήσεις οι επόμενοι μήνες στο επίπεδο της οικονομίας

Συνέντευξη στη Σοφία Λιάκου από την Κυριακάτικη Kontranews

Τον προβληματισμό του για το πόσο θα κρατήσει το ράλι των ανατιμήσεων ώστε να σχεδιασθεί και να αναπροσαρμοσθεί η κυβερνητική στρατηγική εκφράζει ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της Ν.Δ. Κώστας Καραγκούνης και τονίζει ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να προστατευθούν όσοι έχουν περισσότερο ανάγκη κι έχουν πληγεί από τις έντονες πληθωριστικές τάσεις. Σχετικά με τον τουρισμό δηλώνει ότι παρά τις «Κασσάνδρες» φαίνεται να κλείνει η σεζόν πολύ θετικά και σημειώνει πως «όπως όλα δείχνουν θα πιάσουμε τους ανώτερους στόχους των ρυθμών ανάπτυξης. Δημοσιονομικό απόθεμα θα υπάρξει για να στηριχθούν συγκεκριμένοι τομείς της οικονομίας».

Είστε ικανοποιημένος από τις αλλαγές στην κυβέρνηση;

Οι αλλαγές έγιναν για να διορθώσουν αδυναμίες ή για να το πω καλυτέρα για να βελτιώσουν συγκεκριμένους κυβερνητικούς τομείς. Άλλωστε τις όποιες αλλαγές τις αποφασίζει ο Πρωθυπουργός, ο οποίος και τελικά κρίνεται για αυτές. Κατανοώ ότι η ερώτηση σας αφορά και για τα όσα επακολούθησαν μετά την επιλογή Αποστολάκη. Και επειδή η επιλογή αυτή υπήρξε πεδίο έντονης αντιπαράθεσης, θα σας πω το εξής. Ο Πρωθυπουργός πήρε μια γενναία πολιτική απόφαση να προτείνει ένα πρόσωπο υπερκομματικό για τη θέση του Υπουργού Πολιτικής Προστασίας. Και ας να μην γελιόμαστε άπαντες γνωρίζουν και γνώριζαν ποιός είναι ο κύριος Αποστολάκης και σε ποια παράταξη ανήκει. Επιπλέον ο ΣΥΡΙΖΑ που σήκωσε τα λάβαρα της αντίστασης γνώριζε από πριν για την επιλογή αυτή του πρωθυπουργού, αφού του είχε γνωστοποιηθεί. Και αντί ο κ. Τσίπρας να συμφωνήσει σε αυτή την όντως υπερκομματική πρόταση, αντέδρασε και μίλησε για αποστασία. Η στάση του αυτή επέδειξε ότι τα πραγματικά του κίνητρα είναι η μικροκομματική σκοπιμότητα και μόνο. Σε κάθε περίπτωση στο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αποφασίσουν αν πράγματι επιθυμούν την συναίνεση τουλάχιστον σε κάποια κρίσιμα και ευαίσθητα θέματα ή την επικαλούνται α λα καρτ. Με αυτή την έννοια λοιπόν, ο μόνος που οφείλει να απολογείται πολιτικά δεν είναι ο Πρωθυπουργός αλλά αποκλειστικά και μόνο ο κύριος Τσίπρας.

Το νέο κύμα ακρίβειας που αναμένεται να κορυφωθεί τον Οκτώβριο, πώς θα το αντιμετωπίσει η κυβέρνηση;

Πράγματι, οι επόμενοι μήνες στο επίπεδο της οικονομίας θα είναι γεμάτοι προκλήσεις. Τα «απόνερα» της πανδημίας ήδη έχουν προκαλέσει δυσμενείς οικονομικές συνέπειες και ισχυρές πληθωριστικές τάσεις που θα επηρεάσουν τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Αυτό το οποίο είναι κρίσιμο, είναι να διαγνώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο το πόσο θα κρατήσει το ράλι αυτό των ανατιμήσεων, δηλαδή τί χρονικό ορίζοντα θα έχει, και αναλόγως να σχεδιάσουμε και να αναπροσαρμόσουμε τη στρατηγική μας. Αυτό που σίγουρα θα πρέπει να γίνει και το ανακοινώνει στη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός είναι να προστατέψουμε αυτούς που έχουν περισσότερο ανάγκη και όσων τα εισοδήματα θα πληγούν περισσότερο από τις έντονες πληθωριστικές τάσεις. Οπότε, προς αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση ανακοινώνει περαιτέρω μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών, ειδική στα ευάλωτα νοικοκυριά ώστε να καταπολεμηθεί η ενεργειακή επιβάρυνση και ειδικότερες παρεμβάσεις στην έμμεση φορολογία και τον φόρο ακινήτων. Στον πόλεμο που έχουμε μπροστά μας διαθέτουμε κάποια σημαντικά όπλα. Ο τουρισμός παρά τις «Κασσάνδρες» φαίνεται να κλείνει τη σεζόν πολύ θετικά. Όπως όλα δείχνουν θα πιάσουμε τους ανώτερους στόχους των ρυθμών ανάπτυξης. Δημοσιονομικό απόθεμα θα υπάρξει ώστε να στηριχθούν συγκεκριμένοι τομείς της οικονομίας αλλά και να υιοθετηθούν οι ελαφρύνσεις που θα ισοσκελίσουν το βάρος των ανατιμήσεων. Γενικά είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος και θέλω να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο.

Πιστεύετε ότι, εκτός από τις ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες, η αύξηση των τιμών στα βασικά προϊόντα προέρχεται από κερδοσκοπικά παιχνίδια;

Πάντα σε περιόδους κρίσης υπάρχουν επιτήδειοι που προσπαθούν να κερδοσκοπήσουν. Γι‘ αυτό και η κυβέρνηση έχει ήδη επιστήσει την προσοχή και ενεργοποιεί τους ελεγκτικούς μηχανισμούς ώστε να αποτραπούν τέτοια ενδεχόμενα. Διότι πράγματι, μέσα σε αυτό το αναγκαστικό ως ένα βαθμό ράλι ανατιμήσεων που φαίνεται να μπαίνουμε, θα ήταν τουλάχιστον προκλητικό για την κοινωνία να επιχειρήσουν κάποιοι να αποκομίσουν και ένα πανωτόκι κερδοσκοπίας. Θεωρώ ότι η κυβέρνηση θα δώσει μάχη ώστε να μην συμβεί κάτι τέτοιο και προφανώς θα κριθούμε από τα αποτελέσματά μας για αυτό.

Πώς βλέπετε το νέο γεωπολιτικό ρόλο της Τουρκίας και τι επιπτώσεις θα έχει αυτή η εξέλιξη στην Ελλάδα;

Το έχω πει πολλές φορές, ότι τα τελευταία χρόνια η Τουρκία αντί να αναβαθμίζει τον ρόλο της μάλλον υποχωρεί και υποβαθμίζεται. Η Ελλάδα έχει επιλέξει να στηρίζει την εξωτερική της πολιτική στο διεθνές δίκαιο και σε μία κουλτούρα διαλόγου και ειρηνικής επίλυσης των διαφορών. Από την άλλη, έχει δομήσει πολύ ισχυρές συμμαχίες στην νοτιοανατολική Μεσόγειο, τόσο με το Ισραήλ όσο και με τις Αραβικές χώρες, τη στιγμή που η Τουρκία δοκιμάζει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και χάνει συντριπτικά το προνόμιο των καλών επαφών με πολλές από τις Αραβικές χώρες. Την ίδια στιγμή η Ελλάδα προχωρά σε μια πρωτοφανή αμυντική και στρατιωτική ενίσχυση. Οπότε για να αντιστρέψω το ερώτημα σας, θα σας έλεγα ότι αναβαθμίζεται ο γεωπολιτικός και στρατηγικός ρόλος της Ελλάδας. Ο χρόνος είναι με το μέρος μας. Έχουμε την νομιμοποίηση που μας δίνει το διεθνές δίκαιο, έχουμε ισχυρούς συμμάχους, διαθέτουμε αποφασιστικότητα και όλα αυτά μας δίνουν ένα ισχυρό πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας.

Οι εκλογές στη Γερμανία που σηματοδοτούν το τέλος της κυριαρχίας των Χριστιανοδημοκρατών μπορεί να επιφέρει αλλαγές σε επίπεδο Ε.Ε.;

Όπως έχω πει και παλιότερα, ο μόνος που θα αποφασίσει ποιός θα είναι ο επόμενος Γερμανός Καγκελάριος είναι ο ίδιος ο γερμανικός λαός στις επικείμενες εκλογές και καλό θα είναι να μην προεξοφλούμε ακόμη τίποτα. Ο ρόλος της Γερμανίας στη διαδικασία μετεξέλιξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη λογική της πολιτικής και οικονομικής ενοποίησης είναι κομβικός. Και είναι εξαιρετικά κρίσιμο για αυτή τη χώρα να μην βρεθεί απέναντι στην κοινή βούληση όλων των Ευρωπαίων, κυρίως για τη δημοσιονομική ολοκλήρωση και να μην ξαναπάρει την ευθύνη να επιμένει σε αποτυχημένες συνταγές του παρελθόντος. Αυτό λοιπόν που έχει σημασία και προφανώς ενδιαφέρει και εμάς ως Ελλάδα, είναι ότι όποιος και κερδίσει τις επόμενες γερμανικές εκλογές θα πρέπει να αντιληφθεί τις προκλήσεις των καιρών, να λάβει τα μηνύματα που στέλνουν οι Ευρωπαίοι πολίτες και να μην σταθεί εμπόδιο σε αυτό που αποτελεί την πλειοψηφική επιλογή σε όλη την Ευρώπη. Οι δε προκλήσεις που δημιουργεί η πανδημία σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, ενισχύουν ακόμη περισσότερο τη θέση μου αυτή.

Δημοσίευση: kontranews.gr