Με τον νέο νόμο θωρακίζονται οι πολιτικοί από τις αυθαίρετες παρακολουθήσεις

1. Ως πολιτικός και ως νομικός πιστεύετε ότι το νομικό πλαίσιο που ισχύει για τις υποκλοπές δεν είναι επαρκές και πρέπει να ψηφισθεί νέος νόμος;

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι από την πρώτη στιγμή που ήρθε στην επιφάνεια η υπόθεση της νόμιμης επισύνδεσης του κυρίου Ανδρουλάκη πρώτος ο Πρωθυπουργός επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει ένα σύγχρονο νομικό πλαίσιο σχετικά με τη διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, της κυβερνοασφάλειας και της προστασίας προσωπικών δεδομένων των πολιτών. Αυτό λοιπόν έγινε πράξη μετά από σχετική επεξεργασία από την Κυβέρνηση και τώρα που η νομοθετική πρωτοβουλία είναι σε διαβούλευση περιμένουμε περαιτέρω εποικοδομητικές προτάσεις απ όλα τα κόμματα και τους θεσμικούς φορείς.

Κρατώ ως πολύ σημαντικές τις ρυθμίσεις για την καθιέρωση ειδικής διαδικασίας για την άρση του απορρήτου των πολιτικών προσώπων με αυστηρά φίλτρα που να καθιστούν εξαιρετικά δυσχερή την άρση.

Ουσιαστικό επίσης το αίτημα να μπορεί να το υποβάλει η ΕΥΠ μόνο για άμεση και εξαιρετικά πιθανή διακινδύνευση της εθνικής ασφάλειας και μόνο με την άδεια του Προέδρου της Βουλής και την συμφωνία δύο εισαγγελέων. Επίσης εξαιρετικής σημασίας η πρόβλεψη να απαγορευθεί με ποινή φυλάκισης η κατοχή ή η εμπορία κακόβουλου λογισμικού και επιπλέον να επανέλθει σε κακούργημα με ποινή φυλάκισης έως 10 χρόνια η χρήση των λογισμικών αυτών. Σημαντικές αλλαγές που πράγματι έρχονται να καλύψουν τα νομικά κενά στο υφιστάμενο πλαίσιο.

2. Η αντιπολίτευση ζητεί από τη Δικαιοσύνη τη συνένωση των δικογραφιών για την υπόθεση των υποκλοπών. Είναι εφικτό κάτι τέτοιο;

Επιτρέψτε μου να μείνω στην ουσία του ερωτήματός σας. Αυτό που ενδιαφέρει τους πολίτες είναι να υπάρξουν απαντήσεις γι αυτά τα οποία καταγγέλονται. Και ο μόνος υπεύθυνος να παραθέσει στοιχεία και αποδείξεις είναι ο ίδιος ο καταγγέλων. Διότι δύο πραγματα μπορεί να συμβαίνουν. Ή όσα υποστηρίζει είναι αληθή και πραγματικά οπότε πρέπει να εξετάσουμε ποιός κατέχει και χρησιμοποιεί στη χώρα μας το παράνομο λογισμικό. Και να αποδωθούν απεινώς οι ευθύνες. Ή όλα αυτά είναι ψέμματα και θλιβερά κατασκευάσματα οπότε τότε θα συζητάμε για μια δεύτερη απόπειρα κατασυκοφάντησης της παράταξής μας και εκτροπής του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Περιμένουμε λοιπόν άμεσα τις αποδείξεις. Για το τυπικό του ερωτήματός σας προφανως ο εισαγγελέας έχει την δυνατότητα να πράξει το ευχερέστερο δικονομικά. Πάντως δεν θα του το υπαγορεύσουμε εμείς. Η δικαιοσύνη γνωρίζει καλύτερα το τί θα κάνει.

3. Ποιες είναι οι προσδοκίες της κυβέρνησης από τις γεωτρήσεις στα Ιωάννινα και τις σεισμικές έρευνες νότια της Κρήτης ;

Θα μπορούσα λακωνικά να σας πω ότι είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι.
Συγκρατημένα διότι οι έρευνες αυτές θα διαρκέσουν δύο χρόνια αφού σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα οι σεισμικές έρευνες θα ολοκληρωθούν έως το 2024, για να ακολουθήσουν οι διερευνητικές γεωτρήσεις από το 2024 έως το 2026, η ανάπτυξη κοιτάσματος από το 2026 έως το 2027 και η παραγωγή Φυσικού Αερίου το 2027-2028.
Οπότε δεν μιλάμε για κάτι άμεσο. Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι γίνεται η έναρξη των σεισμικών ερευνών και έρχεται σε συνέχεια της απόφασης του Πρωθυπουργού για επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών και των επιτυχημένων γεωφυσικών ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές του 2022.
Αισιόδοξοι διότι αν όντως επαληθευτούν οι προβλέψεις και οι εκτιμήσεις των ειδικών τότε η Ελλάδα μετατρέπεται σε ενεργειακό παίχτη της Νοτιαανατολικής Μεσογείου, με δική μας αυτάρκεια για τα επόμενα πολλά χρόνια και προφανώς γαιοπολιτική αναβάθμιση που δεν είχαμε καν φανταστεί στο παρελθόν.

4. Κατά τη γνώμη σας μπορεί να υπάρξει αποκλιμάκωση στην ένταση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία;

Φυσικά και μπορεί. Η πολιτική της έντασης από πλευρας Τουρκίας είναι αδιέξοδη καταρχήν για την ίδια. Εξ ου και οι κυρώσεις ως προς την προμήθεια αμυντικού υλικού από τις ΗΠΑ καθώς και οι επαπειλούμενες αντίστοιχες κυρώσεις από πλευρας ΕΕ, που να σημειωθεί, η επιβολή τους ή όχι περνάει από την Αθήνα και τη Λευκωσία.
Ακόμη και η αμφιλεγόμενη τουρκική στάση έναντι της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία καταγράφεται αρνητικά από τους διεθνείς παίκτες, ανεξάρτητα από τις δήθεν επιτυχίες αμερικανορωσικών συνεννοήσεων επι τουρκικού εδάφους, ή της εντελώς ετεροβαρούς συμφωνίας για τα σιτηρά, κατόπιν επίσης δήθεν τουρκικής μεσολάβησης.
Στη σημερινή συγκυρία η Τουρκία αγωνίζεται να κρατήσει το κεφάλι έξω από το νερό, εκλιπαρωντας τη μάλλον φυσική γεωπολιτική της κοιτιδα, δηλαδή τη Δύση, για τα άλλοτε αυτονόητα που βαθμιαία έχασε, ιδίως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Τότε και ακόμη και σήμερα η Δύση για πρώτη φορα συνειδητοποίησε τη ρευστότητα στην Τουρκία και με σταθερά βήματα στράφηκε στην Ελλάδα για τη διασφάλιση της περιφερειακής σταθερότητας. Είναι στο χέρι μας και το κάνουμε να συντηρήσουμε αυτή την τάση που σε τελευταία ανάλυση εξυπηρετεί ακριβώς αυτό: την αποκλιμάκωση της Ελληνοτουρκικής έντασης, στο βωμό της περιφερειακής σταθερότητας. Με μια προυπόθεση βέβαια. Καμία αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και της εθνικής μας κυριαρχίας. Αν γίνει κάτι τέτοιο θα απαντήσουμε συντριπτικά.

5. Το τελευταίο διάστημα οι τιμές πολλών προϊόντων στο Χρηματιστήριο εμπορευμάτων άρχισαν να κατρακυλούν. Για παράδειγμα το αλουμίνιο έχει χάσει το 90% της τιμής του. Γιατί στην

Ελλάδα συνεχίζουν να πωλούν τα εμπορεύματα αυτά σε εξωφρενικές τιμές;
Μάλλον θα πρέπει να δείτε καλύτερα τις διεθνείς τιμές. Η αποκλιμάκωση είναι μικρή και αυτό συμβαίνει επειδή ανέβηκε το Ευρώ τις τελευταίες ημέρες. Και όπως πολύ καλά γνωρίζετε ο πληθωρισμός γενικά παρασύρει τις τιμές όλων των προιόντων προς τα επάνω.
Άλλωστε ό,τι συμβαίνει στην Ευρώπη το ίδιο συμβαίνει και στην Ελλάδα. Δεν αποτελούμε ειδική εξαίρεση.

Συνέντευξη του Κώστα Καραγκούνη στην εφημερίδα Kontra news