Τι είπε ο Κώστας Καραγκούνης για εγκληματικότητα-φυλακές σε νέους νομικούς και σωφρονιστικούς υπαλλήλους

Ο βουλευτής της ΝΔ Αιτωλοακαρνανίας, Κωνσταντίνος Καραγκούνης, συμμετείχε την Πέμπτη 28/05 ως κεντρικός εισηγητής, στην διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας (Ο.Σ.Υ.Ε.) και η Ευρωπαική Ένωση Νέων Νομικών (ELSA Greece) με θέμα : “Οι συνθήκες κράτησης στην Ελλάδα υπό το πρίσμα της έκθεσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, της CPT”. Ο κ. Καραγκούνης ως πρώην υφυπουργός Δικαιοσύνης και νυν Πρόεδρος της ειδικής μόνιμης επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων για το σωφρονιστικό σύστημα. μαζί με τους άλλους δύο βασικούς ομιλητές της εκδήλωσης, τον κ. Μαρίνο Σκανδάμη, Δρ. Νομικής- τέως γενικό γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής και Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη και τον κ. Διονύσιο Καλαματιανό, δικηγόρο και αναπληρωτή Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη παρουσίασαν συνοπτικά το περιεχόμενο της έκθεσης CPT ενώ ανέδειξαν την τρέχουσα κατάσταση του εθνικού σωφρονιστικού συστήματος καθώς και ειδικά ζητήματα που σύμφωνα με την έκθεση χρήζουν αντιμετώπισης.

Ο κύριος Καραγκούνης επισήμανε πως τα τελευταία δύο χρόνια, με την συγκροτημένη δράση της Ελληνικής Αστυνομίας, η εγκληματικότητα έχει μειωθεί αισθητά, αυτό άλλωστε καταδεικνύει και η επίσημη στατιστική όμως αυτά τα οποία προφανώς πρέπει να αντιμετωπιστούν ακόμα πιό εξειδικευμένα είναι τα ειδεχθή εγκλήματα και περιστατικά βίας που και το τελευταίο χρονικό διάστημα, δυστυχώς, τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα απασχολούν ιδιαίτερα την πολιτεία. Ο κος Καραγκούνης τόνισε ότι έχουν γίνει πολλά θετικά βήματα τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά μένει να γίνουν έτι περισσότερα.

Βασική στόχευση θα πρέπει να είναι ο διαχωρισμός των εγκλημάτων σε ήπια και βαριά. Άλλη αντιμετώπιση θα πρέπει να έχουν από την πολιτεία τα ήπια εγκλήματα και άλλη τα βαριά. Τόσο σε θεσμικό επίπεδο όσο και σε επιχειρησιακό.
Πρότεινε δε την επαναφορά των φυλακών υψίστης ασφαλείας και των πειθαρχικών φυλακών προκειμένου οι διάφορες μορφές εγκλημάτων να αντιμετωπίζονται υπό το πρίσμα της αναλογικότητας.

Όσον αφορά τα συμπεράσματα της έκθεσης CPT του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη χώρα μας, αυτά παραμένουν σε μαγάλο βαθμό τα ίδια: υπερπληθυσμός, υψηλά επίπεδα βίας μεταξύ των φυλακισμένων, χρόνιες ελλείψεις προσωπικού, ανεπαρκείς υλικές συνθήκες, κακή υγειονομική περίθαλψη και κακομεταχείριση των κρατουμένων και σωφρονιστικών υπαλλήλων. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Καραγκούνης η αντιμετώπιση αυτών είναι πλέον επιτακτική και γι’ αυτό οι λύσεις πρέπει να είναι εν τη πράξη και όχι μόνο στη θεωρία. Σύμφωνα με το βουλευτή, δεν αρκεί μόνο η έκδοση ενδίκων βοηθημάτων για την προστασία των κρατουμένων, αλλά πρέπει να επέλθει μια ριζική βελτίωση του εθνικού σωφρονιστικού συστήματος, τόσο σε υποδομές όσο και σε υπαλληλικό προσωπικό και θεσμικό πλαίσιο. Θα πρέπει πλέον, στη βάση της αναλογικής αντιμετώπισης των εγκλημάτων, να προωθηθούν εναλλακτικοί τρόποι αντιμετώπισης των ποινών, όπως η κοινωφελή εργασία και η εφαρμογή του μέτρου ηλεκτρονικής επιτήρησης. Βασικός στόχος πέρα από την αποσυμφώρηση των φυλακών, πρέπει να αποτελέσει η βελτίωση των συνθηκών κράτησης των κρατουμένων, η δημιουργία προγραμμάτων βοηθητικών για την κοινωνική τους επανένταξη αλλά και η καλυτέρευση των συνθηκων εργασίας των σωφρονιστικών υπαλλήλων και των απολαβών τους.

Ο κ. Καραγκούνης ανέφερε επίσης πως η βελτίωση των συνθηκών κράτησης είναι συνυφασμένη με τη διαμόρφωση κατάλληλων υποδομών που να μπορούν να υποστηρίξουν τη διεξαγωγή διάφορων κοινωνικο- ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων και να καλύψουν με αυτό τον τρόπο τις προυποθέσεις που συστήνει η έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Επιπροσθέτως, στο πλαίσιο της ανάγκης αποσυμπίεσης των φυλακών, ο βουλευτής αναφέρθηκε και σε μια καινοτόμα πρόταση που υπέβαλε στο αρμόδιο Υπουργείο και η οποία εξετάζεται θετικά, σχετικά με τη διαμόρφωση μιας βιομηχανικής φυλακής στην οποία οι κρατούμενοι θα απασχολούνται δημιουργικά και θα υποστηρίζουν τα λοιπά σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας στο σύνολό τους. Για να λειτουργήσουν βέβαια σωστά οι υποδομές, θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν κατά τον κ.Καραγκούνη η καλύτερη αντιμετώπιση και ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού.
Τέλος, βασικό των όσων πολλών και ενδιαφερόντων ειπώθηκαν στην εν λόγω εκδήλωση, όπως υποστήριξε ο κ. Καραγκούνης, είναι ότι στην προσπάθεια για βελτίωση του εθνικού σωφρονιστικού μας συστήματος δεν υπάρχει χώρος για κομματικές αντιπαραθέσεις, καθώς ούτε ο σωφρονισμός ούτε η ασφάλεια φέρουν ιδεολογικό χρώμα

Δημοσίευση: paraskhnio.gr