Εγκρίθηκε η παραχώρηση έκτασης για φυλακές στο Αγγελόκαστρο (aixmi-news.gr)

Η παραχώρηση χώρου στο υπουργείο Δικαιοσύνης για τη δημιουργία φυλακών στην περιοχή του Αγγελοκάστρου, ήταν το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου.

Την εισήγηση του θέματος έκανε ο δήμαρχος Π. Μοσχολιός, ο οποίος ενημέρωσε το σώμα ότι ο χώρος που πρόκειται να παραχωρηθεί στο υπουργείο βρίσκεται στο Αγγελόκαστρο και είναι έκτασης 280 στρεμμάτων, ενώ νωρίτερα αναζητήθηκαν και άλλοι, χώροι που δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές που θέτει το υπουργείο. Υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα έργο το οποίο θα συμβάλει στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, από το στάδιο της κατασκευής του ακόμα, αφού εκεί θα εργαστούν άνθρωποι, όπως επίσης και κατά τη λειτουργία, αφού η περιοχή θα δέχεται τους επισκέπτες των κρατουμένων. Πρόκειται για ένα έργο που δεν μπορεί να κατασκευαστεί από τη μια μέρα στην άλλη, όπως επισήμανε ο κ. Μοσχολιός , όμως είναι αναγκαία η παραχώρηση του χώρου, ώστε το υπουργείο να προχωρήσει τις διαδικασίες και τις μελέτες. Εκτός από τα προαναφερόμενα οφέλη ο δήμαρχος επισήμανε και το γεγονός ότι στο τοπικό ρυμοτομικό που θα γίνει στα 280 στρέμματα, θα ενταχθούν και άλλα 50-60 στρέμματα δημοτικής έκτασης, τα οποία θα εκμεταλλευτεί ο δήμος για τη δημιουργία, σχετικών με τις φυλακές, δραστηριοτήτων.
Στην απόφαση να δημιουργηθούν φυλακές στην Αιτωλοακαρνανία έπαιξε σημαντικό ρόλο και ο Αιτ/νάνας υφυπουργός Κ. Καραγκούνης. Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Ν. Καζαντζής όμως είχε τις ενστάσεις του, λέγοντας ότι η δημοτική αρχή δεν φρόντισε να ενημερώσει την αντιπολίτευση εγκαίρως, ενδεχομένως κρύβοντας κάποια σκοπιμότητα, ενώ παράλληλα διατύπωσε την άποψη ότι έπρεπε να γίνει διαβούλευση για να μην υπάρχουν θολά σημεία. Ζήτησε μάλιστα αναβολή του θέματος προκειμένου να γίνουν πρώτα ενέργειες της δικαστικής υπαγωγής του Αγγελοκάστρου στο δήμο Αγρινίου, δεδομένου ότι σήμερα η περιοχή υπάγεται στο Πρωτοδικείο Μεσολογγίου. Αν δεν γίνει πρώτα αυτή η ενέργεια, κατά τον κ. Καζαντζή δεν διασφαλίζονται τα συμφέροντα του δήμου Αγρινίου, αλλά «χαρίζουμε τις φυλακές στο Μεσολόγγι», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ο ισχυρισμός αυτός κατατρίφθηκε από τον πρόεδρο του δικηγορικού συλλόγου Αγρινίου κ. Υφαντή, ο οποίος είπε ότι με το άνοιγμα του δικηγορικού επαγγέλματος οι δικηγόροι από κάθε περιοχή μπορούν να ασκούν τα καθήκοντά τους σε οποιαδήποτε άλλη, άρα δεν περιορίζεται η επιλογή κανενός σχετικά με το νομικό του εκπρόσωπο. Ως προς την ουσία του θέματος συμφώνησε απόλυτα με τη δημιουργία σωφρονιστικού καταστήματος στην περιοχή, το οποίο θα λειτουργήσει υποστηρικτικά και συμπληρωματικά στην μέχρι τώρα άψογη λειτουργία του Εφετείου. Το βασικότερο όμως είναι ότι θα εργαστεί εκεί ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων που θα μετακινηθούν στην περιοχή, που υπολογίζονται περίπου στους 400, αφού το πιθανότερο είναι ότι θα μιλάμε για ένα σωφρονιστικό κατάστημα δυναμικότητας 700 κρατουμένων.
Την εισήγηση του δημάρχου υποστήριξε πλήρως και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αγγελόκάστρου, λέγοντας ότι η περιοχή θα πάρει αξία αφού θα γίνουν και οι απαιτούμενες υποδομές όπως είναι οι δρόμοι και η μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος, ώστε να μπορέσουν και όσοι διαθέτουν εκεί ιδιοκτησίες να τις αξιοποιήσουν. Ενημέρωσε μάλιστα ότι οι παλιοί δήμαρχοι και πολλοί άλλοι παράγοντες συμφωνούν με τη δημιουργία των φυλακών. Τη διαφωνία του εξέφρασε ο επικεφαλής της ελλάσονος μειοψηφίας κ. Νικάκης, ο οποίος υπογράμμισε ότι ένα σωφρονιστικό κατάστημα δεν μπορεί να θεωρηθεί αναπτυξιακό έργο. Κατόπιν όλων αυτών η εισήγηση του δημάρχου εξασφάλισε μόνο τις ψήφους της πλειοψηφίας.

Πηγή: www.aixmi-news.gr