Άδικο να μπαίνουμε δίπλα στη Β. Κορέα στην ελευθερία του Τύπου

Κύριε Καραγκούνη, η τακτική των ίσων αποστάσεων από Στέιτ Ντιπάρτμεντ-Ε.Ε.-Βερολίνο έναντι της όξυνσης της τουρκικής προκλητικότητας πόσο σας προβληματίζει; Έχουμε όντως ισχυρούς συμμάχους, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες;

Δε συμμερίζομαι καθόλου αυτό που λέτε περί ίσων αποστάσεων. Η παρουσία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο με σύσσωμους του εκπροσώπους του αμερικανικού εκλογικού σώματος ανεξαρτήτως κομμάτων να επιδοκιμάζουν με τέτοιο ηχηρό και σαφή τρόπο τις θέσεις του πρωθυπουργού μόνο ίσες αποστάσεις δεν δείχνουν. Άλλωστε αυτό αποδεικνύεται περίτρανα και από την οργισμένη αντίδραση του κ. Ερντογάν. Γιατί οργίστηκε λέτε ο κ. Ερντογάν; Οργίστηκε ακριβώς επειδή είδε ότι δεν υπάρχουν ίσες αποστάσεις. Το ίδιο ισχύει και για την Γερμανία, η οποία ναι θα συμφωνήσω στο παρελθόν είχε ορισμένες φορές τηρήσει στάση Ποντίου Πιλάτου, όχι πλέον όμως. Γιατί πληροφορηθήκαμε όλοι την προ ημερών σαφέστατη τοποθέτηση της Γερμανίας η οποία για πρώτη φορά τόσο καθαρά είπε ότι δεν δέχεται τον επεκτατισμό και την αμφισβήτηση συνόρων σε βάρος χωρών μελών της ΕΕ όπως η Ελλάδα και η Κύπρος. Όσο για τη Γαλλία ο πρόεδρος Μακρόν έφτασε στο σημείο να υπογράψει και από πρώτη φορά από πλευράς Γαλλίας ξεκάθαρη αμυντική συμφωνία με την Ελλάδα η οποία ακριβώς δείχνει ότι η Γαλλία όχι απλώς δεν τηρεί ίσες αποστάσεις αλλά βάζει και την υπογραφής της και παίρνει το μέρος μας ακόμη και στην περίπτωση μια θερμής εξέλιξης των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκιάς. Οπότε ναι θα έλεγα ότι με συμμάχους και εταίρους η Ελλάδα βρίσκετε πολλά βήματα μπροστά από την Τουρκία.

Η μεγάλη πλειονότητα της κοινής γνώμης δηλώνει ανήσυχη για την έξαρση της ακρίβειας και διαμηνύει πώς τα μέτρα ανακούφισης της κυβέρνησης δεν επαρκούν. Ποια είναι τα περιθώρια των κινήσεων σε συνθήκες έλλειψης δημοσιονομικού χώρου;

Έχω ξαναπεί ότι είναι παραπλανητικό να περιγραφούμε την ακρίβεια και την έκρηξη του πληθωρισμού ως ένα μεμονωμένο τάχα ελληνικό πρόβλημα. Διότι πρόκειται για διεθνές πρόβλημα το οποίο αγγίζει και τις χώρες πιλότους της παγκόσμιας οικονομίας. Έτσι οι ΗΠΑ έχουν πληθωρισμό που δεν είχαν από το 1970, η εξαγωγικά πανίσχυρη Γερμανία έχει πληθωρισμό πάνω από 8%, τα ίδια Γαλλία και Βρετανία. Και για τον αναπτυσσόμενο κόσμο δεν μιλάμε, εκεί ακούς πληθωρισμούς της τάξεως του 20% και του 30% για να μην αναφερθώ την πρωτοφανή περίπτωση της Τουρκίας όπου ο πληθωρισμός τρέχει με ποσοστό 70%! Οπότε μέσα σε όλο αυτό το περιβάλλον έκρηξης του πληθωρισμού παγκόσμια η Ελλάδα αποτελεί συγκριτικά μια από τις πιο ελεγχόμενες περιπτώσεις αυξήσεως των τιμών, γιατί; Γιατί πρώτον η κυβέρνηση έχει επιτύχει συγκριτικά στην μακροοικονομική της διαχείρισης μέσα σε συνθήκες κρίσης πράγματα που άλλες προηγμένες χώρες δεν μπόρεσαν. Και δεύτερον γιατί ο μέσος πολίτης είδε μέσα σε συνθήκες κρίσης μια κυβέρνηση που στέκεται αρωγός δίπλα του και δεν βρίσκει την ακρίβεια ως αφορμή για να επιβάλει λιτότητα. Κάθε άλλο ο πολίτης πια γνωρίζει ότι εμείς είμαστε η κυβέρνηση που πολεμάει στην λιτότητα και που ενισχύει την ζήτηση. Άρα πάλι δεν συνερίζομαι αυτό που λέτε. Αντιθέτως θεωρώ ότι ο πολίτης γνωρίζει ότι αυτή είναι μια κυβέρνηση η οποία κάθε φορά εξαντλεί τα δημοσιονομικά περιθώρια για να βάλει πλάτη και για να βοηθήσει.

Πώς σχολιάζεται την αντιδράσεις ενός μεγάλου τμήματος της ακαδημαϊκής-φοιτητικής κοινότητας έναντι της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας και των επεισοδίων που έλαβαν χώρα στο ΑΠΘ; Η αντιπολίτευση εγκαλεί την κυβέρνηση ότι θέλει να στρέψει τους προβολείς μακριά από την ακρίβεια…

Σχολιάζω με τον μόνο τρόπο που μπορεί να τις σχολιάσει κανείς. Δυστυχώς στην Ελλάδα ένα τμήμα της ακαδημαϊκής κοινότητας αντί να αποτελεί, την πρωτοπορία στις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, κάτω από την επίδραση ξεπερασμένων ιδεολογικών αγκυλώσεων, αποτελεί την εμπροσθοφυλακή της συντήρησης. Γιατί πραγματικά τι να υπάρχει μια μειοψηφία ανθρώπων που να θέλουν τα πανεπιστήμια να αποτελούν χώρους καθημερινής εκδήλωσης βίας και παρανομίας δεν ενδιαφέρονται για την γνώση, δεν ενδιαφέρονται για την πρόοδο, ενδιαφέρονται μόνο για να καλοπιάνουν κακομαθημένες μειοψηφίες σε βάρος του κοινωνικού συνόλου. Έχω λοιπόν ένα μήνυμα για αυτούς, κύριοι το πανηγύρι τελείωσε, τα πανεπιστήμια θα γίνουν χώροι γνώσης και έρευνας, όσοι θέλουν να στήσουμε ‘’εργαστήρια εξαγωγής βίας και επανάστασης’’ έχουν κάνει λάθος την διεύθυνση. Τόσο απλά!

Στο παρελθόν έχετε διατελέσει εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Πώς σχολιάζετε την πρόσφατη έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα που κατέταξε τη χώρα μας πολύ χαμηλά στα θέματα ελευθερίας του τύπου.

Δεν θα συμφωνήσω φυσικά και επίσης θα πάω ότι τις σύγχρονες δημοκρατίες, στις οποίες υπάρχει ελευθερία που επιτρέπει πολλών και διαφορετικών ειδών φορείς να κρίνουν τα δημόσια πράγματα πάντοτε υπάρχει περιθώριο να ακούσεις διαφορετικές αποτιμήσεις. Οπότε τον φορέα που αναφέρατε θα μου επιτρέψετε να μην τον εκλάβω ως τη μοναδική φωνή και γνώμη επί του θέματος γιατί φυσικά δεν είναι. Και να σοβαρευτούμε λίγο γιατί όταν μιλάμε για ελευθερία του τύπου, μια δηλαδή από τις θεμελιώδες παραμέτρους των δυτικών μας δημοκρατιών, θα πρέπει να αξιολογούμε με περίσκεψη και φειδώ. Δηλαδή στα σοβαρά τώρα δεν μπορούμε να λέμε ότι η Ελλάδα έχει πρόβλημα ελευθερίας του τύπου, κάθε έλληνας γνωρίζει ότι είναι η χώρα που μπορείς να εκφράσεις παντελώς ελεύθερα, φυσικά μέσα στα πλαίσια του νόμου το οσηδήποτε. Πραγματικά προβλήματα ελευθερίας του τύπου έχουν χώρες όπως η Τουρκία, η Ρωσία, η Βενεζουέλα, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα, μη βάζουμε την χώρα μας δίπλα σε τέτοιες καταστάσεις, είναι φαιδρό και δεν μας αξίζει.
Συνέντευξη του Κώστας Καραγκούνης στην εφημερίδα Αυγή

Δημοσίευση: 05/06/2022 εφημερίδα “Η Αυγή”