Έχουμε πολλή δουλειά ακόμα για την ακρίβεια.

Κύριε Καραγκούνη, σας προβληματίζει η δημοσκοπική κάμψη της Ν.Δ.; Ποια είναι τα αίτια αυτής της υποχώρησης και σε ποιες ενέργειες πρέπει να προβεί η κυβέρνηση για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών;

Προφανώς οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν τις τάσεις του εκλογικού σώματος σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Πρόκειται δηλαδή για δυναμικές μετρήσεις και με το πρίσμα αυτό αξιολογούνται. Ο πολιτικός χρόνος είναι συμπυκνωμένος, ταχύς και εξελίξιμος κάθε στιγμή. Στο χρονικό διάστημα των δύο μηνών μέχρι τις εκλογές υπάρχει περιθώριο ώστε η Κυβέρνηση να επικοινωνήσει τις πολιτικές της θέσεις και το όραμά της τόσο για την Ευρώπη όσο και για την προοπτική της χώρας. H Nέα Δημοκρατία με συνέπεια και σοβαρότητα θα συνεχίσει να στέκεται κοντά στους ελεύθερους επαγγελματίες, στους αυτοαπασχολούμενους, στις επιχειρήσεις αλλά και σε όσους έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Αυτός παραμένει ο βασικός μας στόχος και η πρόκληση μέχρι το τέλος της τετραετίας. Από την άλλη ας μην παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία παραμένει πρώτη πολιτική δύναμη με υπερδιπλάσιο ποσοστό από τον δεύτερο.

Η κυβέρνηση δέχεται πυρά για συγκάλυψη της τραγωδίας των Τεμπών. Σας προβληματίζει το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας υποστηρίζει ότι δεν έχουν αποδοθεί ευθύνες; Πρέπει ο κ. Καραμανλής να αποποιηθεί την ασυλία του και να παρουσιαστεί στη Δικαιοσύνη;

Η τραγωδία των Τεμπών δίχως περιστροφες έχει συγκλονίσει ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Εγώ απο την πρώτη στιγμή επεσήμανα ότι αυτή η τραγωδία θα πρέπει να διερευνηθεί σε όλες τις πτυχές της και να εξειδικευθούν και να αποδωθούν οι ευθύνες. Αυτό αναμένουν οι πολίτες από τη Δικαιοσύνη η οποία είναι η μόνη αρμόδια για την απόδοσή τους. Και για να απαντήσω στο ερώτημά σας ο ίδιος ο Καραμανλής έχει θέσει τον εαυτό του στη διάθεσή της, όπως ρητά το δήλωσε στο Κοινοβούλιο. Από κει και πέρα καλό θα ήταν τα κόμματα να σταματήσουν να εργαλειοποιούν αυτή την τραγωδία για μικροκομματικά οφέλη τη στιγμή μάλιστα που και οι δύο σχετικές δικογραφίες βρίσκονται στο τελικό στάδιο αξιολόγησής τους απο τις ανακριτικές αρχές.

Η ακρίβεια συνεχίζει να συρρικνώνει τα εισοδήματα των πολιτών. Χρειάζονται περαιτέρω πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του οικογενειακού εισοδήματος και την τιθάσευση των ανατιμήσεων;

Η ακρίβεια παραμένει το σημαντικότερο πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Ειδικά στα τρόφιμα που πιέζει τα νοικοκυριά. Παρότι βέβαια έχει γίνει μια αξιόλογη προσπάθεια τους τελευταίους μήνες και ο πληθωρισμός τροφίμων μειώθηκε διαδοχικά από 8,3% τον Ιανουάριο σε 6,7% τον Φεβρουάριο και σε 5,3% τον Μάρτιο. Έχουμε πολύ δουλειά ακόμη. Ήταν σημαντικό βέβαια ότι τα τελευταία χρόνια ενισχύσαμε το διαθέσιμο εισόδημα από τη στιγμή που αυξήσαμε μετά από μια δεκαετία μισθούς συντάξεις και μειώσαμε την φορολογία φυσικών και νομικών προσώπων. Ήδη ανακοινώθηκε η οριστική κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον που δεν πρέπει να ξεχνάνε την υποχρεωτική προσήλωση στη δημοσιονομική υπευθυνότητα με σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία θα συνεχίσουν να συμβάλλουν στη μείωση του λόγου χρέους προς το ΑΕΠ. Για να διατηρήσουμε αυτούς τους βιώσιμους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, πρέπει να επικεντρωθούμε ακόμη περισσότερο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να τις συνεχίσουμε με τη μέγιστη ταχύτητα.

Η κυβέρνηση έχει ανταποκριθεί στις προσδοκίες για την αποκατάσταση της ασφάλειας των πολιτών; Η πρόσφατη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους προκάλεσε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την αποδιοργάνωση της αστυνομίας.

Η αλήθεια είναι ότι σε αυτό το στυγερό έγκλημα, το είπε και ο Πρωθυπουργός, τίποτε δεν λειτούργησε σωστά. Ήταν σημαντικές οι πρωτοβουλίες που πήραμε. Διότι είναι χρήσιμο να εντοπίσουμε τί δεν λειτούργησε σωστά και πώς θα αποτρέψουμε από το να επαναληφθεί ένα τέτοιο τραγικό περιστατικό. Για ποιό λόγο παραβιάστηκαν οι συγκεκριμένοι κανόνες και ποιες επιπλέον δικλίδες ασφαλείας χρειάζεται να προσθέσουμε για να ελαχιστοποιήσουμε την πιθανότητα να γίνουν νέα λάθη.

Η νομοθεσία είναι επαρκής αλλά σωστά ανακοινώθηκαν ορισμένες αλλαγές, με τη μεταφορά πλέον κάθε θύματος σε ασφαλή χώρο και τη διαμονή του εκεί μέχρι να εκλείψει ο κίνδυνος για τη ζωή του. Μέχρι τα τέλη Μαΐου θα έχουν δημιουργηθεί άλλα 45 Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας σε όλη την Ελλάδα και επεκτείνεται πανελλαδικά η χρήση του Panic Button.

Η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί και ο καθένας μας να κάνει καλά τη δουλειά του.

Συνέντευξή μου στην εφημερίδα «Η ΑΥΓΗ»