Φέρνουμε φιλολαϊκές ρυθμίσεις αλλά κρίνονται παράνομες στα δικαστήρια

Και ο τελευταίος πολίτης κατάλαβε αυτά τα τρία χρόνια ότι η κυβέρνηση υπήρξε κυριολεκτικά δίπλα του,με συνεχείς ενέσεις ρευστότητας μέσα σε ένα πρωτόγνωρο περιβάλλον.
-Kύριε Καραγκούνη, εκλέγεστε σε μία από τις μεγαλύτερες εκλογικές περιφέρειες με πολλά και διαφορετικά προβλήματα και όμως στο υπουργικό Συμβούλιο δεν υπάρχει κανείς από την Αιτωλοακαρνανία. Μήπως, αυτός ο αποκλεισμός (εκτός των άλλων) μπορεί να δημιουργήσει δυστοκία στο εκλογικό σώμα;
‘Όχι, δεν θα το έλεγα. Φυσικά εννοείται ότι οι κυβερνήσεις για χάρη της δημοκρατικής αντιπροσώπευσης θα πρέπει να χαρακτηρίζονται και από γεωγραφική αντιπροσωπευτικότητα. Αυτό όμως δεν πρέπει να το μετράει κάνεις με το υποδεκάμετρο μπορεί να υπάρχουν εποχές που μια μεγάλη εκλογική περιφέρεια όπως η Αιτωλοακαρνανία να μην διαθέτουν κυβερνητική εκπροσώπηση. Αλλά ξέρετε, αυτό τελικά λίγη σημασία έχει. Γιατί η πολιτική είναι ενιαία και ασκείται κεντρικά και πιστέψτε με οι πολίτες επίσης κρίνουν την πολιτική ενιαία. Οπότε νομίζω ότι δεν πρέπει να σταθούμε για πολύ στο θέμα αυτό.
-Φαντάζομαι πως γίνεστε καθημερινά αποδέκτης παραπόνων από τους συντοπίτες σας για την ακρίβεια, τις αυξήσεις σε ενέργεια και καύσιμα, που έχουν άμεσες συνέπειες τόσο στα νοικοκυριά όσο και στις αγροτικές καλλιέργειες, που είναι και το κύριο εισόδημα στην περιοχή σας. Τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, πιστεύετε πως επαρκούν ή πρέπει να γίνουν πιο ριζικές επεμβάσεις για την στήριξη του εισοδήματός τους και ποιες είναι αυτές;
Κοιτάξτε το είπα και πριν η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που ο πολίτης διαθέτει πολιτική ωριμότητα. Αυτό εννοούσα πριν όταν είπα ότι κρίνει την πολιτική ενιαία και ανεξάρτητα παραπόνων που πάντα θα υπάρχουν και ανεξάρτητα αστοχιών της κάθε κυβερνήσεως που επίσης πάντα θα υπάρχουν. Αυτό που μένει και αυτό στο οποίο κατασταλάζει ο πολίτης μίας ώριμης δημοκρατίας είναι η συνολική εντύπωση. Και σε επίπεδο συνολικής εντύπωσης και αποτίμησης του κυβερνητικού έργου εάν υπάρχει κάτι που έχει πανθομολογούμενα χαρακτηρίσει αυτή τη κυβέρνηση είναι ότι μέσα σε τρία πλήρη χρόνια σχεδόν διαρκούς κρίσης, οικονομικής και μη, σταθήκαμε με όλες μας τις δυνάμεις δίπλα στον πολίτη.
Και έτσι κατέρρευσε και το μύθευμα ότι η Νέα Δημοκρατία ήταν δήθεν μια νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση λιτότητας. Γιατί και ο τελευταίος πολίτης κατάλαβε αυτά τα τρία χρόνια ότι η κυβέρνηση υπήρξε κυριολεκτικά δίπλα του με συνεχείς ενέσεις ρευστότητας μέσα σε ένα πρωτόγνωρο περιβάλλον. Τί να πρωτοθυμηθώ. Τις κολοσσιαίες επιστρεπτέες προκαταβολές, τις επιδοτήσεις ενοικίων και παγίων, τις απαγορεύσεις απολύσεων, τις έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις. Για όλη τη διάρκεια της πανδημίας η κυβέρνηση ενίσχυσε την ζήτηση και την παραγωγή με τρόπο που δεν έχει ξαναγίνει στην ελληνική οικονομική ιστορία. Και αυτά που έγιναν την εποχή της πανδημίας συνεχίζουν και σήμερα την εποχή της ακρίβειας και του πληθωρισμού. Και το ξέρουν και οι ίδιοι οι καταναλωτές. Γιατί σε ποιά άλλη χώρα της Ευρώπης επιδοτήθηκαν οι λογαριασμοί ενέργειας τόσο γενναία όσο στην Ελλάδα; Θα μου πείτε εξαφανίστηκαν όλες οι αυξήσεις; Όχι βέβαια, γιατί μην ξεχνάτε ότι παραμένουμε μια χώρα με περιορισμένα οικονομικά περιθώρια. Όμως τολμώ να πω ότι δεν τα εξαντλήσαμε τα περιθώρια αυτά κι έτσι θα συνεχίσουμε.
-Kύριε Καραγκούνη οι κάτοικοι της εκλογικής σας περιφέρειας αλλά και γενικότερα σε όλη την ελληνική επικράτεια, όπως μας καταγγέλλουν νιώθουν πως το κράτος τους κλέβει και αναφέρομαι στα χρήματα που καλούνται να πληρώσουν για τις ενστάσεις με τους δασικούς χάρτες τη στιγμή, μάλιστα που έχουν πληρώσει Κτηματολόγιο, ΕΝΦΙΑ κλπ. Επίσης, καταγγελίες δεχόμαστε στο περιοδικό και από μεσαίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν μπορούν να ενταχθούν σε κανένα χρηματοδοτικό εργαλείο, αφού στα χρόνια των μνημονίων είχαν «κοκκινίσει» χωρίς να είναι παγαπόντηδες. Τι σκέφτεται η κυβέρνηση να κάνει;
Το είπα και πριν ότι υπάρχουν πάντοτε στο κυβερνητικό έργο περιθώρια βελτίωσης. Αλλά για τα θέματα που αναφέρετε δεν είμαι βέβαιος ότι είναι θέμα κυβερνητικού έργου. Γιατί θα συμφωνήσω μαζί σας ότι τα προβλήματα με τους δασικούς χάρτες και γενικότερα τη δόμηση και την σχέση της με το περιβάλλον δημιουργούν πολύ συχνά πολύ ανεπιεικείς καταστάσεις για τον πολίτη. Και προκειμένου να αντιμετωπίσει τις καταστάσεις αυτές η κυβέρνηση έχει φέρει επανειλημμένα νομοθετικές ρυθμίσεις αλλά επαναλαμβάνω δεν είναι πάντα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας. Γιατί το ξέρετε ότι τα όρια αυτών των ρυθμίσεων που θέλουν να είναι επιεικείς με τον πολίτη κρίνονται ως παράνομα από τα δικαστήρια. Επομένως, είναι μια δύσκολη εξίσωση και η κυβέρνηση θα συνεχίζει να εργάζεται προς την κατεύθυνση μιας ισόρροπης ρύθμισης των καταστάσεων αυτών, αλλά σας λέω δεν είναι πάντα στο χέρι μας ,υπάρχουν πράγματα που ακόμη και μια κυβέρνηση δεν μπορεί να ρυθμίσει. Και το ίδιο θα έλεγα για οικονομικές ρυθμίσεις όπου καμιά φορά τις ζητάει και δικαίως η αγορά όπου πάντοτε υπάρχουν παραλήψεις και στρεβλώσεις όπως αυτές που αναφέρατε, όμως και πάλι επαναλαμβάνω τα όρια των παρεμβάσεων σε μια οικονομία όπου τα περιθώρια μας είναι δεδομένα και συναρτώνται και με ευρύτερες οικονομικές πραγματικότητες εκτός Ελλάδος , οι περαιτέρω βελτιώσεις θα απαιτήσουν χρόνο και κάποια υπομονή.
(Συνέντευξη στο περιοδικό Επίκαιρα)