Για ΣΥΡΙΖΑ & ΠΑΣΟΚ οι ευρωεκλογές είναι μάχη πολιτικής επιβίωσης.

Θεωρείτε ότι πάμε σε εκλογές σε ένα κλίμα τοξικής σκανδαλολογίας;

Είναι προφανές ότι αυτό επιζητά με κάθε τρόπο η Αντιπολίτευση και κυρίως η Αξιωματική. Θεωρούν ότι το κλίμα πόλωσης και τοξικότητας τους ευνοεί γι αυτό και πλειοδοτούν στην σκανδαλολογία και σε προσωπικές επιθέσεις εναντίον των πολιτικών τους αντιπάλων. Η αλήθεια είναι ότι ειδικά για τον Σύριζα και το Πασόκ η επερχόμενη πολιτική μάχη είναι μάχη πολιτικής επιβίωσής τους διότι η πραγματικότητα λέει πως ένας στους δύο χάνεται με την έννοια ότι ο ηττημένος θα αμφισβητηθεί έντονα την επόμενη μέρα. Γι’ αυτό και έχουν ξεκινήσει μια σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση έχοντας ως βασικό κορμό της κριτικής τους την τραγωδία των Τεμπών. Ένα ζήτημα που θα έπρεπε να είχε μείνει έξω από την κομματική αντιπαράθεση όχι βεβαίως ότι δεν θα έπρεπε να γίνεται κριτική αλλά αυτή να μην εργαλειοποιείται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Στην στρατηγική τους αυτή εντάσσονται και οι ακραίες επιθέσεις βουλευτών του ΣυΡιζΑ εναντίον του κράτους δικαίου, των θεσμών αλλά ακόμη και εναντίον της συζύγου του Πρωθυπουργού. Δεν είναι η πρώτη φορά.που ακολουθούν αυτή την στρατηγική. Το εκαναν τόσο το 2019 όσο και το 2023. Δεν τους βγήκε. Θα δούμε πως θα τους αξιολογήσουν και πάλι οι πολίτες σε λίγες βδομάδες στις Ευρωεκλογές.

Τι ποσοστό πιστεύετε ότι θα πάρετε στις ευρωεκλογές; Εκτιμάτε ότι η Νέα Δημοκρατία θα εξακολουθήσει να διατηρεί την πολιτική κυριαρχία;

Ο Πρωθυπουργός έβαλε τον πήχη γι’ αυτές τις εκλογές. Να είμαστε όσο πιό ψηλά γίνεται στα ποσοστά μας. Εγώ θα προσέθετα να είμαστε όσο πιο κοντά γίνεται στο αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών. Βέβαια για να μην γελιόμαστε, είναι προφανές ότι οι ευρωεκλογές δεν έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με τις εθνικές εκλογές. Ο κόσμος ψηφίζει πιο χαλαρά από τη στιγμή που δεν επιλέγουν για Κυβέρνηση. Αυτό από την άλλη δεν σημαίνει ότι αυτές οι εκλογές δεν εξάγουν ουσιαστικά πολιτικά συμπεράσματα. Αυτό έχει δείξει όλη όλη η προηγούμενη εμπειρία, οπότε για μας δεν υπάρχουν περιθώρια πολιτικού εφησυχασμού. Ο αντικειμενικός στόχος είναι να πείσουμε τους πολίτες ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της οικονομίας και της καθημερινότητας, μπορούμε να θωρακίσουμε την εθνική μας άμυνα, μπορούμε να δώσουμε λύσεις και ανάσες στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στην ανεργία, στην τόνωση του εισοδήματος των πολιτών και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για καλύτερες μέρες για όλους.

Πώς χαρακτηρίζετε ή πώς είδατε τη διαχείριση από την πλευρά της κυβέρνησης της τραγωδίας των Τεμπών;

Όπως είπα και πριν το ζήτημα της τραγωδίας των Τεμπών δεν θα έπρεπε να αποτελεί πεδίο μικροκομματικής αντιπαράθεσης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Και για να είμαι ξεκάθαρος. Δεν εννοώ να μη γίνεται κριτική. Η κριτική είναι καλοδεχούμενη και με το παραπάνω. Απλά δεν είναι δόκιμο να γίνεται εκμετάλλευση της τραγωδίας με δεδομένες τις ευαισθησίες και τα αντανακλαστικά της κοινωνίας γύρω από το πολύ ευαίσθητο αυτό ζήτημα. Για να απαντήσω στο ερωτημά σας προφανώς έγιναν και λάθη στην διαχείριση. Όμως αυτό που οφείλουμε να κάνουμε όλοι σε αυτές τις στιγμές είναι να αφήσουμε την δικαιοσύνη να εντοπίσει τις ευθύνες σε όποιον κι αν ανήκουν και με πολιτική νηφαλιότητα και θεσμική υπευθυνότητα να συνεχίσουμε από δω και πέρα.

Τι έχετε να πείτε για την αντιπολιτευτική τακτική του Στέφανου Κασσελάκη;

Ο κύριος Κασελάκης έχει μπερδέψει την πολιτική με το lifestyle. Έχει επιλέξει να πολιτεύεται με βάση την εικόνα του και όχι με την ουσία της πολιτικής. Ο κόσμος από τα κόμματα ζητά λύσεις στα μεγάλα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει είτε ο ίδιος είτε η χώρα και περιμένει ξεκάθαρες απαντήσεις και προτάσεις για το μέλλον της οικονομίας, για την καθημερινότητα, για την υγεία, για την ασφάλεια, για την παιδεία, για την αύξηση του εισοδήματος και όχι βέβαια μια επιφανειακή προσέγγιση των πραγμάτων. Καλή η εικόνα και η επικοινωνία καλύτερη όμως η πολιτική. Ο κύριος Κασσελάκης έχει επιλέξει το πρώτο. Γι αυτό και δεν είναι τυχαίο ότι τα ποσοστά του ΣυΡιζΑ παραμένουν καθηλωμένα και μάλιστα έφτασαν μέχρι πριν λίγες εβδομάδες να μετρούνται ως τρίτο κόμμα. Όπως και δεν είναι τυχαίο ότι παραμένει αυτή η πολύ μεγάλη διαφορά που έχει το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης από τη Νέα Δημοκρατία σε όλες τις δημοσκοπήσεις που αγγίζουν τις είκοσι μονάδες.

Συνέντευξή μου στην Κυριακάτικη «KONTRA»