Η αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών απαιτεί ευρεία συναίνεση

1. Παρακολουθούμε όλοι με κομμένη την ανάσα τις καταγγελίες για αδικήματα εις βάρος παιδιών στην Κιβωτό του Κόσμου ενώ τους τελευταίους μήνες έχουν αποκαλυφθεί κι άλλα τέτοια αποτρόπαια εγκλήματα. Ποια είναι η εξήγηση που δίνετε για αυτά τα φαινόμενα στην κοινωνία μας;

Έχω την αίσθηση ότι δυστυχώς πάντα γινόντουσαν τέτοια αποτρόπαια εγκλήματα. Η διαφορά με το σήμερα είναι ότι η πληροφόρηση είναι πολύ πιό ισχυρή, τα κοινωνικά δίκτυα πολύ πιό άμεσα και συνολικά τα θύματα σπάνε πολύ πιό εύκολα την σιωπή τους ειδικά μετά τη γιγάντωση του κινήματος me too.
Σίγουρα βέβαια οι αλεπάλληλες κρίσεις των τελευταίων ετών και η πανδημία έπαιξαν το δικό τους ρόλο και επηρέασαν αρνητικά τις κοινωνικές συμπεριφορές.
Γι αυτό και γω βλέποντας την έξαρση τέτοιων φαινομένων, ειδικά όσον αφορά τη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών εισηγήθηκα την αυστηροποίηση των ποινών σχετικά με τον βιασμό ανηλίκων. Όμως το νομικό πλαίσιο από μόνο του δεν φθάνει. Στέλνει ένα αυστηρό μήνυμα αποτροπής αλλά χρειάζονται πολλά περισσότερα. Πρόληψη, ενημέρωση, εκπαίδευση, ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση φορέων. Αυτά πρέπει να συζητήσουμε και να τα συμφωνήσουμε με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση.

2. Για την υπόθεση των κακόβουλων λογισμικών, αρκεί η θεσμική αντίδραση και η έρευνα της δικαιοσύνης;

Είναι παραπάνω από αναγκαία. Διότι γνωρίζετε πολύ καλά ότι από την πρώτη στιγμή επισημάνθηκε από την Κυβέρνηση η ανάγκη να υπάρξει ένα επικαιροποιημένο νομικό πλαίσιο σχετικά με τη διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, της κυβερνοασφάλειας και της προστασίας προσωπικών δεδομένων των πολιτών αλλά και μια απάντηση στην προμήθεια και χρήση των παράνομων λογισμικών.

Αυτό το αντιμετωπίζουμε με το νόμο που εισηγούμαστε και περιμένουμε περαιτέρω εποικοδομητικές προτάσεις απ όλα τα κόμματα και τους θεσμικούς φορείς.
Ειδικά για την άρση του απορρήτου των πολιτικών προσώπων δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη και τώρα μπαίνουν αυστηρά φίλτρα που να καθιστούν εξαιρετικά δυσχερή την άρση. Όπως και η πρόβλεψη να απαγορευθεί με ποινή φυλάκισης η κατοχή ή η εμπορία κακόβουλου λογισμικού και επιπλέον να επανέλθει σε κακούργημα με ποινή φυλάκισης έως 10 χρόνια η χρήση των λογισμικών αυτών.

Όσον αφορά την ουσία της υπόθεσης το λόγο πιά τον έχει η δικαιοσύνη. Και θεωρώ ότι όσοι καταγγέλουν με ευκολία το ό,τιδήποτε γύρω από αυτή την υπόθεση καλό είναι να εισφέρουν και τις αντίστοιχες αποδείξεις. Αλλιώς θα μιλάμε για Νοβάρτις μέρος δεύτερο. Ψεύδη δηλαδή, συκοφαντίες, λάσπη στον ανεμιστήρα μήπως και σκοράρουν κάτι στο μικροκομματικό τους χρηματιστήριο. Λάσπη που τελικά γύρισε επάνω τους και τους συντροφεύει σήμερα στο ειδικό δικαστήριο. Και απ ότι φαίνεται τελικά δεν έμαθαν τίποτε από τα λάθη τους.

3. Την ίδια ώρα η ακρίβεια, ο πληθωρισμός ροκανίζει τα εισοδήματα των νοικοκυριών. Πώς θα βγει ο χειμώνας;

Με τη συνεχή μας προσπάθεια να στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Όπως δεσμεύτηκε ο υπουργός των Οικονομικών η Κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλα τα δημοσιονομικά περιθώρια για να ανακουφίσει τους πολίτες από τη λαίλαπα της ακρίβειας και του πληθωρισμού. Ουσιαστικά θα συνεχίσει να κάνει ό,τι έκανε και τα προηγούμενα τρία χρόνια που τόνωσε με τερατώδη ποσά την ενεργό ζήτηση, ενίσχυσε το εισόδημα των Ελλήνων, ελάφρυνε φορολογικά τους πολίτες και θεράπευσε τις πληγές που μας κληρονόμησε η φοροεπιδρομή της πενταετίας Σύριζα. Σε αυτή την εξίσωση βέβαια λείπει η βοήθεια της Ευρώπης. Διότι αν η Ε.Ε. σκύψει έμπρακτα στο πρόβλημα που ταλανίζει όλες τις οικονομίες των κρατών μελών τότε οι δημοσιονομικές μας δυνατότητες θα πολλαπλασιαστούν. Μακάρι να έχουμε σύντομα καλά νέα. Κατά τα λοιπά ισχύει αυτό που είπα και ατην αρχή. Συνεχίζουμε το έργο μας, γι αυτό και μας εμπιστεύονται οι πολίτες.

4. Έρχομαι στα ελληνοτουρκικά. Η ακραία ρητορική, οι απειλές και οι επιθέσεις από την πλευρά της Άγκυρας δεν σταματούν. Θεωρείτε ότι είναι για εσωτερική κατανάλωση λόγω των εκλογών στη γειτονική χώρα ή δεν αποκλείετε ένα θερμό επεισόδιο;

Θερμό επεισόδιο δεν πρόκειται να γίνει διότι η Ελλάδα δεν είναι η ίδια που ήταν πριν από τρία χρόνια. Η χώρα μας έχει ενισχυθεί στρατιωτικά, έχει αναβαθμιστεί γαιοπολιτικά και έχει δομήσει πολύ ισχυρές συμμαχίες. Η Τουρκία, πολύ πιθανό και για εσωτερική κατανάλωση, έχει επιλέξει την στρατηγική της έντασης. Όπως έχω επισημάνει αρκετές φορές η πολιτική της αυτή είναι αδιέξοδη. Γι αυτό και υφίσταται τις κυρώσεις ως προς την προμήθεια αμυντικού υλικού από τις ΗΠΑ, γι αυτό και επαπειλείται με αντίστοιχες κυρώσεις από πλευρας ΕΕ. Κρατάει αμφίσημη στάση σε σχέση με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και αυτό το χρεώνεται αρνητικά από τις μεγάλες δυνάμεις. Προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές που η ίδια άνοιξε σε περιφερειακό επίπεδο ακόμη και με μουσουλμανικές χώρες, επιχειρεί να κρατήσει το κεφάλι έξω από το νερό, εκλιπαρωντας τη Δύση, για τα άλλοτε αυτονόητα που βαθμιαία έχασε και γενικά πληρώνει την αμφιλεγόμενη πολιτική της των τελευταίων ετών. Αντίθετα η Ελλάδα εκμεταλλεύτηκε αυτή την συγκυρία και έπεισε τη Δύση να σταφεί προς εμάς για τη διασφάλιση της περιφερειακής σταθερότητας. Στο τέλος της ημέρας εμείς βγαίνουμε κερδισμένοι.

5. Ποιο είναι το μήνυμά σας στους ψηφοφόρους της περιφέρειάς σας;

Η Αιτωλοακαρνανία είναι ο νομός με τις περισσότερες δυνατότητες ανάπτυξης. Έχουμε ολοκληρώσει σχεδόν όλα τα οδικά δίκτυα, έχουμε το μεγαλύτερο περιφερειακό αεροδρόμιο της χώρας αυτό του Ακτίου- Βόνιτσας, έχουμε το Πλατυγιάλι, το μεγαλύτερο λιμάνι της Νοτιανατολικής Μεσογείου, έχουμε ισχυρή αγροτική παραγωγή και βέβαια ένα αξιοζήλευτο παραγωγικό δυναμικό. Όλοι αυτοί οι παράγοντες εγγυώνται μια δυναμική πορεία της τοπικής μας οικονομίας για το επόμενο διάστημα. Υπάρχουν βέβαια εκκρεμότητες που πρέπει να ολοκληρωθούν και εκεί εστιάζω τις προσπάθειές μου. Ενδεικτικά αναφέρω τη σύνδεση της Ιονίας οδού με το Αγρίνιο, την προώθηση της σύνδεσης Αγίου Βλασίου- Καρπενησίου, τη δημοπράτηση της μαρίνας Παλαίρου και του τουριστικού καταφυγίου Βόνιτσας, το αρδευτικό της Μακρυνείας, την αποκατάσταση και ολοκλήρωση του Χυτά Μεσολογγίου, την δημιουργία αιμοδυναμικού εργαστηρίου στο Νοσοκομείο Αγρινίου, την αναβάθμιση του Νοσοκομείου Μεσολογγίου και πολλά άλλα. Έγιναν πολλά θα συνεχίσω να διεκδικώ ακόμη περισσότερα.

Συνέντευξη του Κώστα Καραγκούνη στην εφημερίδα “to manifesto”