Καραγκούνης: Στο προσφυγικό ο ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε μια πολιτική που δεν είχε αρχή, μέση και τέλος.

1. Η κατάσταση για το προσφυγικό είναι πλέον ανεξέλεγκτη. Πιστεύετε ότι δεν γνωρίζατε σε βάθος την κατάσταση ή δεν λάβατε εγκαίρως μέτρα;

Αυτό που δεν γνωρίζαμε και σε καμία περίπτωση δεν περιμέναμε, ήταν η τεραστία αβελτηρία της προηγούμενης κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το πολύ δύσκολο και ευαίσθητο ζήτημα του μεταναστευτικού. Δυστυχώς , παρά τις προειδοποιήσεις μας όταν ήμασταν στην αντιπολίτευση η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε μια πολιτική που δεν είχε αρχή, μέση και τέλος. Αυτή την πολιτική εμείς την αλλάζουμε. Τα σύνορα θα τα φυλάξουμε, τα νησιά ήδη αποσυμφορούνται και θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στην ρίζα του. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν επιστρέψει 10.000 παράτυποι μετανάστες, θα μεταφέρουμε άλλους 11.000 στην ενδοχώρα και οι νέες κλειστές δομές προοδευτικά θα είναι έτοιμες μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού. Επιπρόσθετα, είμαστε αποφασισμένοι να κόψουμε τον ομφάλιο λώρο κάποιων Μ.Κ.Ο. με τους παράνομους διακινητές που δυστυχώς φαίνεται να έχουν κάνει χρυσές δουλειές, πατώντας στον πόνο και την αγωνία ταλαιπωρημένων ανθρώπων. Προσέξτε, δεν μιλάμε για το σύνολο των Μ.Κ.Ο., διότι πολλές από αυτές επιτελούν πολύ σημαντικό έργο και συμβάλουν στην αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού. Από εκεί και πέρα γνωρίζετε πολύ καλά ότι με τη νομοθετική πρωτοβουλία που πρόσφατα ψηφίσαμε η διαδικασία παροχής ασύλου επιταχύνθηκε, ενώ επιτέλους υπάρχει πίεση προς την Τουρκία να ελέγξει καλύτερα τις μεταναστευτικές ροές στην περιοχή ευθύνης της. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι από την στιγμή που αρχίσαμε να ελέγχουμε τις ΜΚΟ και την ώρα που καταθέταμε την σχετική πρωτοβουλία στην Βουλή άρχισαν τα επεισόδια από κάποιες ομάδες μεταναστών. Συνολικά πάντως η πολιτική αλλάζει και σύντομα θα δούμε τα αποτελέσματα της.

2. Βλέπετε πρόωρες εκλογές; Θα είναι διπλές οι επόμενες εκλογές;

Οι εκλογές όπως επανειλημμένα έχει πει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Φέραμε έναν εκλογικό νόμο, ο οποίος εξασφαλίζει και την κυβερνησιμότητα και την αναλογικότητα. Η εξασφάλιση της κυβερνησιμότητας για τη ΝΔ ανέκαθεν υπήρχε ως αναγκαία συνθήκη, ώστε η χώρα μας να βρίσκεται σε μια ομαλότητα και να μην κλυδωνίζεται κάθε φορά από τις όποιες εξελίξεις. Υπήρξε πάγια θέση μας, είναι για το καλό της χώρας και αυτό το καταλαβαίνουν οι πολίτες, διότι όταν η κυβέρνηση είναι σταθερή και ομαλή τότε όλα πηγαίνουν καλά. Όχι μόνο πρωτίστως στην οικονομία, αλλά σε όλους τους τομείς. Οπότε, για να απαντήσω και στο ερώτημα σας, προφανώς οι επόμενες εκλογές θα είναι διπλές.

3. Ανησυχείτε για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο;

Δεν ανησυχώ καθόλου. Προσωπικά πιστεύω ότι δεν πρόκειται να υπάρξει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. Είναι κοινό συμφέρον όλων να υπάρχει ηρεμία και σταθερότητα στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να πέσει στις όποιες παγίδες θέλει να στήσει ο Ερντογάν, ούτε θα «τσιμπήσουμε» στην προκλητική τους συμπεριφορά. Εμείς με ψυχραιμία θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, οι συμμαχίες μας είναι σταθερές και ουσιαστικές, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε γενικότερο επίπεδο. Κανείς δεν πρέπει να αναζητά την εμπλοκή, προφανώς είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο, αλλά πιστέψτε με ότι τα πράγματα θα κυλίσουν ήρεμα και ομαλά.

4. Με το μνημόνιο συνεργασίας που προωθείται στο ποδόσφαιρο με FIFA και UEFA θεωρείτε ότι θα δοθεί λύση;

Ως γενικό σχόλιο επιτρέψτε μου να πω ότι, σε αυτήν την ευαίσθητη χρονική περίοδο, ειδικά στα εθνικά θέματα αλλά και σε μια πολύ θετική περίοδο για την οικονομία, το τελευταίο που θα έπρεπε να απασχολεί την χώρα μας και το πολιτικό σύστημα είναι η αντιδικίες ποδοσφαιρικών ομάδων. Η πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία που πήρε ο πρωθυπουργός είχε να κάνει με την εκτόνωση της κατάστασης, διότι δεν μπορεί μια ποδοσφαιρική διαμάχη να εξελιχθεί σε κοινωνική. Από εκεί και πέρα, το μνημόνιο συνεργασίας που διαπραγματεύεται ο Υπουργός Επικρατείας κ. Γεραπετρίτης με την ΦΙΦΑ όσο και με την ΟΥΕΦΑ, φιλοδοξεί να βάλει το ελληνικό ποδόσφαιρο σε μια νέα πραγματικότητα διαφάνειας, αξιοπιστίας και σωστής λειτουργίας. Διότι το ποδόσφαιρο πάνω από όλα είναι θέαμα, χαρά για όσους το παρακολουθούν και όχι πεδίο βίας και χουλιγκανισμού.

5. Ποιος εκτιμάτε ότι είναι ο κυρίαρχος στόχος της κυβέρνησης για το 2020;

Η μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος δεν είναι μόνο προεκλογική μας δέσμευση αλλά και εθνικός μας στόχος, ο οποίος σύντομα θα λάβει σάρκα και οστά. Άλλωστε τον στόχο αυτό επιβεβαίωσε προχθές και ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών κ. Τζεντιλόνι, ο οποίος δήλωσε ότι, εφόσον η Ελλάδα έχει κάνει αυτή την τεράστια πρόοδο στα οικονομικά, τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι υποστηρικτική προς την κατεύθυνση αυτή. Όταν ο στόχος αυτός επιτευχθεί, η δημοσιονομική ανάσα θα είναι πολύ μεγάλη και το περιθώριο επαρκές για να αποκαταστήσουμε αδικίες, να πριμοδοτήσουμε την αγορά και τις επενδύσεις και να ελαφρύνουμε ακόμη περισσότερο τα νοικοκυριά από τα οικονομικά βάρη του παρελθόντος.