
22 Σεπ Κώστας Καραγκούνης στο «Π»: Οι Τούρκοι να καταλάβουν ότι ο διάλογος είναι για δύο
«Οι Τούρκοι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι ο διάλογος αφορά και τους δύο», λέει, μιλώντας στο «Π», ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης, ενόψει της προοπτικής για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών των δύο χωρών. Υπογραμμίζει ότι, παρά τους διαρκείς ελιγμούς της Τουρκίας, το στρατηγικό αποτέλεσμα είναι αρνητικό για τη γείτονα. Ως προς το μεταναστευτικό, τονίζει ότι, πέρα από τη συζήτηση για κλειστές ή ανοιχτές δομές, το μείζον είναι να υπάρξει ανακατανομή μεταναστών εντός της ΕΕ.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε μια σειρά οικονομικών μέτρων στήριξης από τη Θεσσαλονίκη. Εκτιμάτε ότι θα είναι μια ανάσα; Θα ανακόψουν το κύμα της ύφεσης που πλήττει τη χώρα;
Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός είναι κάτι παραπάνω από ευεργετικά, ειδικά για τη μεσαία τάξη. Κάθε μέτρο που ενισχύει το εισόδημα, ενισχύει τη ζήτηση, ενισχύει την κατανάλωση, ενισχύει την ανάπτυξη και μειώνει την ανεργία. Οπότε κάθε φορολογική ελάφρυνση, πόσω μάλλον στην περίπτωση υποτίθεται έκτακτων μέτρων που έγιναν μόνιμα, όπως η εισφορά αλληλεγγύης, θα είναι πραγματικό βάλσαμο για εκατομμύρια φορολογουμένους. Αλλά μην ξεχνάμε ότι όλες οι χώρες μετά την πανδημία πλέουμε σε αχαρτογράφητα νερά. Θα δούμε πιστεύω, εγώ είμαι αισιόδοξος, ότι στην Ελλάδα μπορούμε να επιτύχουμε μια οικονομική μετάβαση τύπου V, δηλαδή μετά από μια μεγάλη πτώση θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις για μια μεγάλη άνοδο. Εδώ θα είμαστε και θα το δούμε.
Υπάρχει το περιβάλλον για να δρομολογηθούν το επόμενο διάστημα διερευνητικές επαφές με καλή πίστη;
Στο σημείο αυτό θα σας πω κάτι τετριμμένο αλλά ουσιαστικό. Είμαστε υπέρ του διαλόγου, αλλά διάλογος κάτω από απειλές δεν γίνεται. Οπότε, ναι σε διάλογο που θα έχει πραγματικό αντικείμενο. Και βέβαια, κάποτε νομίζω οι Τούρκοι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι ο διάλογος αφορά και τους δύο. Έτσι, εκείνοι εδώ και χρόνια ζητάνε πολλά πράγματα από μας, ανεδαφικά, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι εμείς, πιστοί στη διεθνή νομιμότητα και στο Διεθνές Δίκαιο, ζητάμε μόνο αυτά που δικαιούμαστε. Χρειάζεται λοιπόν να τον εξισορροπήσουμε αυτόν τον διάλογο.
Πώς αποτιμάτε τις κινήσεις της Τουρκίας τις τελευταίες μέρες; Μήπως η απόφαση του κ. Ερντογάν να αποσύρει το «Ορούτς Ρέις» από την περιοχή είναι προσχηματική, απλώς για να αποφύγει τη συζήτηση για τις κυρώσεις;
Είναι πολύ πιθανό να είναι προσχηματική. Για την Τουρκία άλλωστε η αντιπαράθεση με την Ελλάδα είναι πια τόσο μακρόχρονη, που έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά σχεδόν πολιτικής μονιμότητας. Η Τουρκία, κι αυτό πρέπει να της το αναγνωρίσει κάποιος, έχει πάντοτε μακρούς ορίζοντες στην πολιτική της. Αλλά ανεξάρτητα από τους ελιγμούς που κάνει, αν θέλει να το δει κανείς ψύχραιμα, το καθαρό αποτέλεσμα για την Άγκυρα είναι αντικειμενικά αρνητικό. Γιατί τι κατάφεραν τελικά με όλη αυτή την πολιτική; Πριν από 20, 25 χρόνια, όλοι θεωρούσαν ότι αργά ή γρήγορα η Τουρκία θα γινόταν οργανικό μέρος της Ευρώπης. Σήμερα πια, αυτό είναι όνειρο θερινής νυκτός. Τι κατάφεραν λοιπόν; Να γίνουν μια χώρα εξαγωγής ισλαμισμού και μάλιστα με τον ίδιο τον ισλαμικό κόσμο να μην τους αναγνωρίζει καθόλου το δικαίωμα σε τέτοιον ρόλο. Με άλλα λόγια ναι, ελίσσονται συνεχώς, αλλά το στρατηγικό αποτέλεσμα γι’ αυτούς είναι αρνητικό.
Μήπως πρέπει να γίνει πλέον πιο συντονισμένη συζήτηση για κλειστές δομές στα νησιά; Και πώς θα πείσετε τις τοπικές κοινωνίες και την Αυτοδιοίκηση, που ορθώνουν μπλόκο;
Το έχω πει και άλλες φορές, το πρόβλημα μετανάστευσης για την Ελλάδα δεν είναι πρόβλημα υποδομών. Η έμφαση στα θέματα υποδομών είναι μυωπική, γιατί το πραγματικό πρόβλημα με τη μετανάστευση έγκειται στο ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει ένα βάρος που δεν της αναλογεί. Το θέμα λοιπόν δεν είναι να φροντίζουν για ανοιχτές ή κλειστές δομές, δηλαδή για μηχανισμούς απορρόφησης των μεταναστών. Το πρότερο είναι να επιτύχουμε την ανακατανομή του μεταναστευτικού φορτίου από την Ελλάδα προς άλλες χώρες της ΕΕ, οι οποίες μας βλέπουν σαν εύκολη λύση αντί να συμμετέχουν στη διαχείριση ενός κοινού ευρωπαϊκού προβλήματος στο μέτρο που τους αναλογεί. Εκεί πρέπει να επιμείνουμε, στην ανακατανομή, γιατί μόνο αυτό θα κάνει τη διαφορά.
Η κατάσταση στη Μόρια ήταν θέμα χρόνου να ξεφύγει από τον έλεγχο. Το ερώτημα είναι, τώρα τι γίνεται; Η δομή που δημιουργείται θα είναι βιώσιμη, έστω για ένα διάστημα;
Απάντησα και πριν. Στα θέματα των υποδομών θα βρούμε μια λύση. Ήδη γίνεται μια εξαιρετική προσπάθεια. Σύντομα θα ολοκληρωθούν όλες οι δομές. Όμως το θέμα είναι να μη μένουμε σ’ αυτό, αλλά να προτάξουμε μια ενεργητική πολιτική ανακατανομή του μεταναστευτικού φορτίου, χωρίς την οποία όλα αυτά που συζητάμε θα έχουν, μοιραία, χαρακτήρα ημίμετρων.
Συνέντευξη στον Γιώργο Ευγενίδη
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο
Δημοσίευση: paraskhnio.gr