Με συνέπεια θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε μπροστά στους Έλληνες

Με συνέπεια θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε κοντά σε όλους τους Έλληνες

Θα χαρακτηρίζατε τις εκδηλώσεις στο Ζάππειο ως επετειακές για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της παράταξης ή εναρκτήριες μίας απαιτητικής προεκλογικής περιόδου ενόψει της κάλπης της 9ης Ιουνίου;

Με την χρονική τους αναφορά θα έλεγα και τα δύο.

Από τη μία η Νέα Δημοκρατία κλείνει πενήντα χρόνια στην πρώτη γραμμή της πολιτικής σκηνής με διαχρονικό και στρατηγικό μας στόχο την πρόοδο της χώρας και την ευημερία των πολιτών. Με σεβασμό στην παράδοση και με το βλέμμα στραμμένο στην Ευρώπη και τον Δυτικό κόσμο. Και από την άλλη πράγματι μπαίνουμε στην τελική ευθεία μιας απαιτητικής προεκλογικής περιόδου που αναμένεται να εξαχθούν πολύ κρίσιμα πολιτικά συμπεράσματα τα οποία έχουν να κάνουν με την πολιτική σταθερότητα και την προοπτική της χώρας. Οφείλουμε να συνεχίσουμε την πορεία μας χωρίς να ξεχνάμε την ιστορική μας παρακαταθήκη, χωρίς να λησμονούμε τις φιλελεύθερες και προοδευτικές μας ιδέες αλλά και τις συντηρητικές μας αξίες που πάντα έδιναν στην παράταξή μας τις μεγάλες πλειοψηφίες. H Nέα Δημοκρατία με συνέπεια και σοβαρότητα θα συνεχίσει να στέκεται κοντά στους ελεύθερους επαγγελματίες, στους αυτοαπασχολούμενους, στις επιχειρήσεις αλλά και σε όσους έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Κοντά σε όλους τους Έλληνες.

Σας προβληματίζει η χαλαρή ψήφος ή η ψήφος δυσαρέσκειας κατά της πολιτικής που έχει ακολουθήσει η Κυβέρνηση την τελευταία 5ετία;

Είναι προφανές ότι οι ευρωεκλογές δεν είναι εθνικές εκλογές και με την έννοια αυτή ο κόσμος ψηφίζει με πολύ πιο χαλαρά πολιτικά κριτήρια. Γι αυτό και δεν υπάρχουν περιθώρια πολιτικού εφησυχασμού. Δυσαρέσκεια πάντα μπορεί να υπάρχει και να εκφράζεται σε όλες τις κυβερνήσεις ειδικά σε μια περίοδο που ο πληθωρισμός και η ακρίβεια χτυπά με σκληρότητα όλη την Ευρώπη. Προφανώς και οι δύο παράγοντες που αναφέρατε μπορεί να επηρεάσουν το αποτέλεσμα και να παίξουν κάποιο ρόλο στην τελική διαμόρφωσή του.

Εμείς θα συνεχίσουμε με τον δημιουργικό και εποικοδομητικό μας λόγο. Όσο η Κυβέρνηση δίνει πειστικές λύσεις και απαντήσεις στα προβλήματα του κόσμου τόσο δεν έχει να φοβάται τίποτε και κανέναν. Οφείλουμε βέβαια να περιορίσουμε τα λάθη μας και τις όποιες αστοχίες και να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας για την τόνωση του εισοδήματος, την αμυντική θωράκιση της χώρας και την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας. Άλλωστε όπως συνηθίζω να λέω στο δημόσιο διάλογο σε αυτές τις εκλογές όλοι θα κριθούμε. Και εμείς ως Κυβέρνηση αλλά και όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης. Κυρίως αυτά που για ακόμη μια φορά έχουν επενδύσει στην τοξικότητα και στην στείρα αντιπαράθεση.

Απειλεί τη Νέα Δημοκρατία η άνοδος των κομμάτων που κινούνται στα δεξιά της; Όπως για παράδειγμα η άνοδος που σημειώνει το κόμμα του κ.Βελόπουλου στις δημοσκοπήσεις;

Όπως είπα και πριν όσο εμείς κάνουμε σωστά τη δουλειά μας κανείς δεν μπορεί να μας απειλήσει. Η Νέα Δημοκρατία είναι αυτή τη στιγμή η κυρίαρχη πολιτική δύναμη με διπλάσια εκλογική επιρροή από το δεύτερο κόμμα. Αυτό κάτι λέει. Το έχω πει πολλές φορές στο δημόσιο διάλογο. Η παράταξή μας πάντα κάλυπτε ευρύτερα τον χώρο του κέντρου και της δεξιάς ως μια παράταξη που ναι μεν ανήκει στον συντηρητικό χώρο αλλά ταυτόχρονα διαπνέεται από φιλελεύθερες ιδέες και αξίες. Πάντα με αυτό τον οδηγό πετυχαίναμε τις μεγάλες εκλογικές νίκες και πλειοψηφίες.

Από την άλλη υπάρχει και μια νέα πραγματικότητα. Δεξιότερες πολιτικές αρχίζουν να κυριαρχούν παντού. Οπότε το μείγμα πολιτικής που εφαρμόζουμε θα πρέπει να έχει μια κατεύθυνση που θα ανακόπτει πιθανές διαρροές σε δεξιότερα ημών κόμματα χωρίς βέβαια να αλλοιώνεται η ιδεολογική μας κατεύθυνση.

Μετά τα τελευταία συγκλονιστικά γεγονότα, την δολοφονία της 28χρονης Κυριακής στο ΑΤ Αγίων Αναργύρων, γιατί το κόμμα σας επιμένει στη μη αναγνώριση του όρου “γυναικοκτονία” στον Ποινικό Κώδικα, κάτι που ζητούν επιμόνως τα κόμματα της αντιπολίτευσης;

Προσωπικά πιστεύω σε πολιτικές που έχουν αποτέλεσμα. Άλλωστε από τα αποτελέσματα κρινόμαστε όλοι. Το κρίσιμο στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι δυστυχώς είχαμε ένα στυγερό έγκλημα στο κατώφλι ενός αστυνομικού τμήματος. Αυτό είναι εξοργιστικό και οι ευθύνες σύντομα θα καταλογιστούν. Δεν διαφωνώ ότι ακόμη και η ορολογία μπορεί να έχει τη σημαντικότητά της και την ειδική της σημειολογία. Περισσότερο όμως απ όλα, αυτό που έχει σημασία είναι να εντοπίσουμε τί δεν λειτούργησε σωστά στη συγκεκριμένη περίπτωση και πώς θα αποτρέψουμε από το να επαναληφθεί ένα τέτοιο τραγικό περιστατικό. Για ποιό λόγο παραβιάστηκαν οι συγκεκριμένοι κανόνες για την αστυνομική ανταπόκριση σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και ποιες επιπλέον δικλίδες ασφαλείας χρειάζεται να προσθέσουμε για να ελαχιστοποιήσουμε την πιθανότητα να γίνουν νέα λάθη.

Άλλωστε η νομοθεσία είναι όχι μόνο επαρκής αλλά και αυτονόητα σκληρή. Ήδη ανακοινώθηκαν ορισμένες αλλαγές, με τη μεταφορά πλέον κάθε θύματος σε ασφαλή χώρο και τη διαμονή του εκεί μέχρι να εκλείψει ο κίνδυνος για τη ζωή του. Επιπλέον, μέχρι τα τέλη Μαΐου θα έχουν δημιουργηθεί άλλα 45 Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας σε όλη την Ελλάδα και επεκτείνεται πανελλαδικά η χρήση του Panic Button.

Συνέντευξή μου στην εφημερίδα «το Μανιφέστο»