Ουδέν Ευεργέτημα του Νόμου για τους Τρομοκράτες “Συνέντευξη Κ. Καραγκούνη στο Παρασκήνιο”

Δημοσίευμα στην εφημερίδα «Παρασκήνιο».
Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2013

Αποτελεί ελληνικό φαινόμενο μετά απο κάθε απόδραση κρατουμενου να ανοίγει η μεγάλη συζήτηση περί αλλαγής του νομικού πλαισίου στη χρήση των αδειών. Με βάση την θητεία σας στο υπουργείο δικαιοσύνης, ποια η άποψη σας, πρέπει να αλλάξει η συγκεκριμένη νομοθεσία και αν ναι τι κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση έχετε κάνει;

Προσωπικά πιστεύω ότι για καταδικασθέντες για τρομοκρατία ουδέν ευεργέτημα του νόμου το οποίο ισχύει στις άλλες περιπτώσεις μπορεί να δίδεται. Πρέπει να στείλουμε ένα αποτρεπτικό μήνυμα ότι οι συγκεκριμένες εγκληματικές πράξεις θα παταχθούν. Θεωρώ δε, ως απαραίτητη την τροποποίηση του αρθρου 173 του ποινικού κώδικα όπου σήμερα τιμωρεί την απόδραση με φυλάκιση μέχρι ενός έτους. Θεωρώ ότι πρέπει η ποινή να μετατραπεί σε κακουργηματική. Με την έννοια αυτή όποιος εφ’ εξής θα επιχειρεί να αποδράσει θα το σκέφτεται δύο και τρείς φορές περισσότερο, αφού θα υποχρεωθεί να εκτίσει εκ νέου μία κακουργηματική ποινή.

Πως εκτιμάτε τις προσφατες δηλωσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Νίκου Δένδια ο οποίος επεσήμανε ότι Αστυνομία κάνει πολύ καλά τη δουλειά της κι έχει οδηγήσει στη Δικαιοσύνη πολλούς τρομακρατες πολλοί απο τους οποίους όμως είναι ελεύθεροι.

Δε βλέπω να το λέει με αξιολογική έννοια . Αντιμετωπίζει ενα πρόβλημα, η δουλειά μας στην κυβέρνηση είναι να εντοπίζουμε τα προβλήματα και να βρίσκουμε λύσεις. Πόλύ συχνά στις δηλώσεις των Υπουργών ο τύπος αλλά και η κοινή γνώμη διαβάζει περισσότερα απ’ ότι αυτές λένε. Εγώ έτσι αντιλαμβάνομαι τη δήλωση και δεν βλέπω κανένα πρόβλημα. Εν πάση περιπτώση αυτό που πρέπει να κρατήσετε είναι ότι ο Νικός ο Δένδιας έχει κάνει υποδειγματική δουλειά στον τομέα της Δημόσιας Τάξης και αυτό αναγνωρίζεται από όλους και κυρίως από τον απλό πολίτη.

Με την ανάληψη της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε, η χώρα μπαίνει σε μια κρίσιμη περίοδο υπό την έννοια ότι θα γίνει πόλος έλξης πολλών ευρωπαίων αξιωματούχων. Τα μέτρα ασφαλείας θεωρείται ότι είναι επαρκή;

Θεωρώ ότι γίνεται το καλύτερο δυνατόν. Και δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα. Βεβαίως καταλαβαίνετε κι εσείς ότι απόλυτη ασφάλεια δεν μπορεί ποτέ να υπάρξει, γιατί το θέμα της ασφάλειας δεν είναι θέμα τεχνικό αλλά είναι θέμα πολιτικό που σημαίνει ότι όταν κάποιος σε στοχοποιεί όσα μέτρα και να λάβεις υπάρχει πάντα αδύναμος κρίκος. Και γι’αυτό το λόγο τα σοβαρότερα προβλήματα ασφάλειας της τελευταίας δεκαετίας αφορούσαν χτυπήματα στις λεγόμενες μεγάλες δυνάμεις. Η Ελλάδα είναι φίλη με όλους και θεωρώ ότι αυτή είναι η μεγαλέυτερη εγγύηση που έχει στον τομέα της ασφάλειας.

Σας το ρωτάω αυτό γιατί απο την πρώτη στιγμή της δημοσιοποίησης της απόδρασης του Χριστόδουλου Ξηρού, κάποιοι έσπευσαν να απόδοσουν πολιτικά κίνητρα, ισχυριζόμενοι ότι εάν στο επόμενο κρίσιμο εξάμηνο, υπαρξει τρομοκρατικό χτύπημα αυτό θα καταλογίστει στον συγκεκριμένο τρομοκράτη.

Κοιτάξτε, προσωπική μου άποψη γενικά είναι ότι στην ποινική μεταχείριση της τρομοκρατίας υπήρξαμε επιεικείς. Αλλά για μένα όπως το εξήγησα και πριν η καλύτερη ασφάλεια απέναντι στην τρομοκρατία είτε εσωτερική είτε εξωτερική είναι οι ίδιοι οι πολίτες. Το θέμα δεν είναι ότι κυκλοφορεί ελέυθερος ο Ξηρός, αν κι εγώ πιστεύω ότι έπρεπε να περάσει όλη του τη ζωή κλεισμένος στη φυλακή, το πρόβλημα είναι ότι οι απόψεις αυτές ακόμα πουλάνε και δεν έχετε παρά να δείτε πόσο « μαλακά» πέφτουν αυτές οι απόψεις εντός λόγου χάρη των Πανεπιστημίων και επομένως η δουλειά που έχουμε να κάνουμε γι ΄αυτό το ζήτημα είναι πολύ ευρύτερη και συνολικη. Για να μην σας πώ ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος δεν μπορεί να υπάρξει όταν κυκλοφορούν πολιτικοι που κλείνουν το μάτι στην κατασταση αυτή.

Αν η Ελλάδα έχει ξεμπερδεψει με το θέμα της τρομοκρατίας τότε για ποιο λόγο λαμβάνονται δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και μάλιστα απαγορεύεται το “συναθροίζεται” το οποίο η κυβέρνηση συχνά πυκνά θέτει εώς καταχρηστικα σε εφαρμογή σε κάθε επίσκεψη ξένου σημαινοντος αξιωματούχου

Η αναρχία δεν είναι το ίδιο πράγμα με την τρομοκρατία στα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 2008 όπου κατακάηκε η Αθήνα δεν ήταν εκδήλωση τρομοκρατίας αλλά εκδήλωση αναρχίας. Η κοινωνία οφείλει να αμυνθεί και να στείλει ένα σαφές μύνημα ότι η πολιτική βία είτε επιχειρησιακή είτε ειδεολογική θα αντιμετωπιστεί από τα αρμόδια όργανα του κράτους με τον τρόπο που της αξίζει και τελικά θα ηττηθεί.

Ο Δικηγορος του Χ. Ξηρού έκανε λόγο για “πολιτική απόφαση του κρατούμενου να μην επιστρέψει στις φυλακές. Πως κρίνεται τη δήλωση αυτή;

Αν η δήλωσή του έχει το νόημα μεταφοράς των απόψεων του πελάτη του δεν την αξιολογώ. Αναγνωρίζω το δικαίωμα στον κύριο Ξηρό να πιστέυει και οτι η Βόρειος Κορέα αποτελεί τον παράδεισο επί της Γης αν θέλει. Τόσα ξέρει τόσα λέει. Αν όμως η δήλωση που έγινε, είναι δήλωση που αξιολογεί ως πολιτική θέση το παραλήρημα Ξηρού τη βρίσκω τουλάχιστον ατυχή .