“Η Τουρκία δημιουργεί πρόβλημα με τους μετανάστες και ζητάει και τα ρέστα”

Οι μεταλλάξεις όπως η Δέλτα έχουν αυξήσει τα κρούσματα κορωνοϊού. Μήπως χαλαρώσαμε νωρίς τα μέτρα; Υπάρχει περίπτωση για νέο lockdown;

Το έχω πει και άλλες φορές ότι γενικά δεν χρειάζεται να βιαζόμαστε να καταλήξουμε σε πρόωρα συμπεράσματα, ούτε να προδικάζουμε την εξέλιξη της πανδημίας. Άλλωστε τις τελευταίες μέρες οι εμβολιασμοί τρέχουν με πολύ καλύτερους ρυθμούς. Και το σημαντικότερο που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι σήμερα αντίθετα με το παρελθόν διαθέτουμε εμβόλια που στην αρχή της κρίσης δεν είχαμε στη διάθεσή μας. Ας μην ξεχνάμε ότι παρακολουθήσαμε σχεδόν αβοήθητοι την εξέλιξη των μεταλλάξεων όπως έγινε με την μετάλλαξη της Βραζιλίας. Οπότε και επάρκεια σε εμβόλια έχουμε και πιο θωρακισμένοι είμαστε και η έκθεση της Ελλάδας στην μετάλλαξη Δ είναι συγκριτικά χαμηλή σε σχέση με τις άλλες χώρες τις Ευρώπης. Αυτό που πρέπει να επιδιώξουμε από δω και πέρα είναι να ολοκληρώσουμε τους εμβολιασμούς και να ξαναπάρουμε τις ζωές μας πίσω.

Όσον αφορά την πιθανότητα για επιβολή νέου lockdown νομίζω ότι ο Πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος γύρω από το ζήτημα. Γενικό και οριζόντιο lockdown δεν πρόκειται να ξανασυζητηθεί από την Κυβέρνηση. Δεν πρόκειται να ξαναμπεί στο τραπέζι και αυτό θα ισχύσει.

Με την όλη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί οι προσδοκίες για τη θερινή τουριστική σεζόν έχουν χαμηλώσει; Ποιο είναι το στοίχημα για τη χώρα μας;

Το στοίχημα για τη χώρα μας είναι να κερδηθεί το υπόλοιπο του Ιουλίου και να επεκταθεί η θερινή τουριστική περίοδος και πέραν του Οκτωβρίου. Οι καιρικές συνθήκες μας το επιτρέπουν στην Ελλάδα και σας διαβεβαιώνω ότι τα μηνύματα που έρχονται από διεθνείς τουριστικούς πράκτορες είναι ότι θα επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος. Ήδη όπως δημοσιοποιήθηκε η Μεγάλη Βρετανία καταργεί την καραντίνα για τουρίστες που επιστρέφουν από Ελλάδα ενώ γίνονται συντονισμένες ενέργειες μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας ώστε να διευκολυνθεί η μετακίνηση και των Ρώσων τουριστών προς και από την Ευρώπη. Είμαι αισιόδοξος ότι τελικά η φετινή χρονιά θα είναι πολύ καλή και θα πετύχουμε τους στόχους που είχαμε θέσει από την αρχή της τουριστική σεζόν. Για άλλη μια φορά ο τουρισμός θα μας εκπλήξει ευχάριστα.

Για ακόμη μια φορά η Τουρκία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό. Πως πρέπει να απαντήσουμε; Πως σχολιάζετε τη στάση της Ευρώπης;

Η Τουρκία κάνει αυτό που έκανε πάντα. Εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό, δεν τηρεί τις συμφωνίες που έχει υπογράψει και ζητά συνεχώς χρήματα και ενισχύσεις. Από την άλλη, ως γνωστό η χώρα μας σηκώνει ένα δυσανάλογο βάρος και τα τελευταία χρόνια υπό μία έννοια έχουμε καταλήξει να μιλάμε περί ελληνικοποίησης του προβλήματος. Όπως είπα και πριν η Τουρκία λαμβάνει τις ενισχύσεις αυτές ενώ η ίδια δεν τηρεί τις διμερείς συμβάσεις και τις διεθνείς της υποχρεώσεις. Και το χειρότερο είναι ότι όχι μόνο δεν συνεργάζεται με την Ελλάδα και την ΕΕ αλλά είναι η ίδια που επιχειρεί στη Συρία και προκαλεί τις μεταναστευτικές ροές. Με λίγα λόγια δημιουργεί το πρόβλημα, ζητάει και τα ρέστα!
Το παράδειγμα του μεταναστευτικού αναδεικνύει τις συνολικές αδυναμίες που επιδεικνύει η Ένωση στην εξωτερική της πολιτική. Και είναι απαράδεκτο η εξωτερική της πολιτική να ποδηγετείται ή να αλλοιώνεται από τα επιμέρους συμφέροντα των κρατών μελών. Η ορθή επιλογή της Ευρώπης θα ήταν η κοινοτικοποίηση του μεταναστευτικού και η συνολική αντιμετώπιση του ζητήματος, ακόμα και με κεντρικοποίηση των λειτουργιών ασύλου αλλά και των επιστροφών. Δηλαδή να μην αφήνεται η πρωτοβουλία στα κράτη μέλη για τις λειτουργίες αυτές αλλά να αντιμετωπίζεται κεντρικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα πρότυπα άλλων επιτυχημένων ευρωπαϊκών μηχανισμών όπως η FRONTEX.

Η αξιωματική αντιπολίτευση ασκεί κριτική στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως ιδιωτικοποιεί την επικουρική ασφάλιση και «τζογάρει» με τις εισφορές των νέων ασφαλισμένων. Τι απαντάτε;

Επιτρέψτε μου να σας πω ουδέν ψευδέστερο αυτού. Και εξηγούμαι. Πρώτα απ όλα δεν τίθεται κανένα θέμα ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης. Η ασφάλιση παραμένει δημόσια με ρητή πρόβλεψη για εγγύηση του Δημοσίου περί μη αρνητικής απόδοσης. Πράγμα που σημαίνει ότι κανείς δεν θα πάρει επικουρική σύνταξη χαμηλότερη από αυτή που αντιστοιχεί στις εισφορές που κατέβαλε. Δεύτερο και πολύ σημαντικό. Δεν επηρεάζεται ούτε η καταβολή ούτε το ύψος των επικουρικών συντάξεων του υφιστάμενου συστήματος. Οι καταβαλλόμενες απ το παλιό επικουρικό ταμείο συντάξεις δεν θα επηρεαστούν από την μεταρρύθμιση.

Τρίτο και κυριότερο είναι ότι δίνουμε επιτέλους στους νέους ασφαλισμένους τη δυνατότητα να γνωρίζουν το χαρτοφυλάκιό τους και να έχουν τη δυνατότητα να επαυξήσουν τη σύνταξή τους με την εγγύηση του Δημοσίου. Καλά θα κάνει η Αντιπολίτευση να μην πανικοβάλλει τον κόσμο. Δεν ανακαλύψαμε εμείς τον τροχό. Το σύστημα αυτό το ακολουθούν με μεγάλη επιτυχία όλες οι ανεπτυγμένες χώρες.

Συνέντευξη του στην εφημερίδα “Karfitsa”